Karmøygeddon 24

Kryptograf + Nudo (Kristiansand, 26.02.22)

av yngve

Kryptograf Kristiansand 260222 Fotograf Reinhold Rønstad (1)

Når man ikke har tid selv, og livet kommer i veien, er det spektakulært fett at noen melder deg og spør om vedkommende kan sende deg en anmeldelse av en konsert. Hvor ofte skjer slikt? Veldig sjelden. Reinhold Rønstad hadde et stopp på Vaktbua i Kristiansand forleden, og fikk med seg Kryprograf. Han sendte også over et bilder. 

Kryptograf@Facebook

Reinhold er forresten en av de virkelig klassiske rockerne i Norge, med Bony Maronie på cv-en. Jeg hadde et flott intervju med ham for en del år tilbake, og er du interessert i å lese deg opp på litt norsk musikkhistorie, sjekk ut alt HER .

***

Bergensbandet Kryptograf kaller seg for old school heaviness på Facebook, og dessuten protodoom metal. På lille Vaktbua i Kristiansand spilte de en førsteklasses konsert med særdeles sterk Black Sabbath-faktor. De var også på Vaktbuas utescene i september i fjor, da sammen med Dunbarrow fra Haugesund.

Undertegnede var dessverre aldri på konsert med Black Sabbath på første halvdel av 70-tallet, men med Kryptograf får man ganske sikkert en opplevelse av hvordan det kan ha vært. Sterke ord, men likevel!

Bandet ga ut sitt første album i 2020, og nummer to, The Eldorado Spell, dagen før sin opptreden i Kristiansand. Kvelden før spilte de releasekonsert på Revolver i Oslo for fullt hus. Også på Vaktbua var det fullt, og undertegnede fant sin plass omtrent 40 cm. fra bandets trommesett. Tett og intimt!

Vi fikk høre det meste fra deres to album, og de er tett og samspilt, med sterk vekt på treige, tunge og dystre riff. Tre av bandets fire medlemmer synger, og det meste går i Ozzy-tradisjonen – om enn ikke fullt så kraftfullt. Det snedige med Kryptograf er at de trekker hemningsløst veksler på Black Sabbath, men gir lytteren likevel en klar følelse av at dette er nytt og friskt – eller så friskt som doom kan være, da.

Mot sluttet av konserten kom en ekstra musiker på scenen og bidro med keyboards og trompet (!). Det fungerte fint.

Om noe mindre bra skal nevnes, måtte det være at et par av låtene ble i lengste laget, og skled ut i litt vel lange gitarsoloer. Men alt i alt: dette ble en strålende fin konsert med et band som har en lys fremtid.

Supportband var for øvrig NUDO, et nokså nystartet band, som selv sier de spiller punk. Undertegnede mener likevel de var noe mye mer: gode musikere som spilte gøyal rock’n roll i høy hastighet med sammenbitte tenner! Bandets gitarist var dessuten på scenen med Kryptograf og spilte The Veil (?).

Høydepunkt: New Colossus fra det første albumet. 

I følge dem selv har de blant annet festivalopptreden på gang i Nederland, med mer. 

Kryptograf Kristiansand 260222 Fotograf Reinhold Rønstad (3)