Rockman Hm 2024 500x80

Lüdo på oppløpssiden...

av yngve

Ludo 22 Fotograf Anja Kathrine Fotografi

Bilde, fotograf: Anja Kathrine Fotografi

Og med alle brikkene stablet oppå hverandre, med terningen stramt klemt mellom fingrene, drar bandet seg fram på brettet. Det vanket releaseparty for en tid tilbake, skiva har vært uten en tid, de spilte også på årets Måkeskrikfestival i Kristiansand nylig. Så mye skjer, og det er da naturlig å trekke litt å trådene og se hva som har skjedd og skjer med bandet. Rød brikke i form av Sebastian er min spillepartner.

Lüdo, da var det på tide å sjekke dere inn her på Heavymetal.no igjen. Det har nå blitt debutalbum, hvordan er følelsen?

"Jo takk for at vi får sjekke inn igjen! Følelsen er god den. Det er jo et album vi har skrevet og jobbet med i flere år nå, så det føles godt å endelig få det ut."

Det er litt tid siden skiva kom, men dere har kanskje fått noen tilbakemeldinger? Er det bra greier fra bransje så vel som publikum? Og er det forskjeller på hvordan anmeldere og lyttere oppfatter dere?

"Vi har fått mye hyggelige tilbakemeldinger, og det virker som det er konsensus på at Kings viser tydelig vekst fra tidligere utgivelser. Der vi opplever mest variasjon i tilbakemeldingene er på hvilke artister vi blir sammenlignet med. Vi får høre alt fra diverse progband fra 70-tallet til Iron Maiden, At the Drive-In, og Dance Gavin Dance. Men det er gøy å høre at folk tolker oss forskjellig."

Konserten nylig, på Østsia, dere virket å ha det supergøy, men død så slitsomt det må være å være på hugget hele tiden. Var det en grei opplevelse? 

"Korrekt på alle punkter haha, vi hadde det dødsgøy, men vi var gode og slitne etter konserten. Det var en veldig fin opplevelse, og å se folk synge med til de nye låtene våre for første gang var intet mindre enn rørende."

Og hva annet har dere på planen for å promotere 'Kings'?

"Vi har akkurat gitt ut instrumentaler fra albumet, og jobber for øyeblikket med et spennende prosjekt rundt alternative versjoner av noen av låtene, det tror jeg blir utrolig bra. Ellers er vi mer orientert rundt hvordan Kings promoterer oss enn motsatt, da det viktigste for oss er å fortsette å levere innhold til de som bryr seg om oss, derfor kommer det ut musikk fra oss hver eneste måned i 2022 i en eller annen form, så det er mye bra i vente."

Hvordan var studieprosessen nå kontra forrige utgivelse, ep-en Seconds To Minutes? Var det endringer i studiovalg, personell bak spakene etc?

"Studieprosessen var en omdreining på 180° fra tidligere innspillinger, men den ene konstanten vi alltid har med oss er at vi har større ambisjoner enn vi har satt av tid til haha. EP’ene vi har gitt ut tidligere har vært spilt inn på bare noen dager, men da med jobbing døgnet rundt.

Denne gangen satte vi av 2 uker, og spilte inn lokalt i Cederberg Studios i Kristiansand sammen med produsent Jaran Gustavson, og holdt jobbingen til 8 timer om dagen, et valg vi er veldig godt fornøyd med i ettertid. På disse 2 ukene fikk vi spilt inn alt av trommer, gitarer, bass og synther, også spilte vi inn vokal i puljer i månedene etter."

Lüdo 22

Hvorfor Kings som tittel? 

"Som alle gode beslutninger man tar, ligger det som oftest mye til grunne. Kings ble hovedsakelig valgt som tittel da det gjennomgående temaet på plata er drøfting av den kongelige livsstilen oss her i vesten har valgt oss, men det var også en prioritering å få en kort og catchy tittel som var lett å huske, litt i motsetning til forrige plata med tittel Seconds to Minutes… Minutes to Days."

Og hvordan synes dere selv det ble? Kontra det dere ville, planla, og det ferdige resultatet?

"Vi er godt fornøyde! Det dukker alltid opp ting man ville gjort annerledes i ettertid, men det blir bare lærdom til neste plate som definitivt blir enda bedre."

Var det en dyr affære for dere? Eller var det vennetjenester og kjentfolk som sammen sydde sammen pakka med dere?

"Ja takk begge deler! (Haha- Yj). Det har blitt brukt mye penger på plata, men det hadde vært en mye dyrere affære om ikke det var for alle de flotte folkene som stilte opp ekstra for oss. Produsent Jaran Gustavson må nevnes spesielt her da vi hadde aldri hadde kommet i mål om ikke det var for hans arbeidsinnsats."

Les anmeldelsen av 'Kings' HER .

Fra første gang jeg fikk nyss om bandet var vel tilbake til høstparten 2018? Dere har stort sett beveget dere minimalt stilmessig, men jobbet med kvalitetsrammene. Er dere enige der? At dere fant stilen ganske tidlig, og har vært lojale?

"Kvalitetsrammene har absolutt vært viktige for oss, og vi er veldig opptatte av å pushe oss selv musikalsk og kreativt. Hvor mye vi har beveget oss stilmessig er litt hardt å si da det fortsatt dreier seg mye om rockegitarer og skrikevokal, haha, men vi føler selv at vi har omfavnet det progressive elementet i musikken vår mye mer på Kings enn tidligere. Vi har gjentagende melodiske temaer og tekststrofer som kommer snikende frem og tilbake gjennom albumet, og virkelig jobbet med å fremme det melodiske elementet i vokalene på denne plata."

Det er noen gjester på skiva, frøkna som sang live med dere, galemathiasen Tobias og Moron Police. Hvorfor akkurat disse? Tobias har vel hengt med dere lenge, men hvordan kjenner dere Moron? Og hva bidro de til? 

"Vi er utrolig opptatt av fellesskap, og at Lüdo ikke bare skal handle om oss 5 som spiller i bandet, men om alle som er en del av vårt lille økosystem, både publikum og og medmusikere. Tobias har vært med oss siden dag 1, og er en essensiell del av Lüdo. Enten vi trenger bassvikar, trommetekniker, eller gjestevokalist stiller han alltid opp for oss, da syntes jeg det var på tide at han fikk vist litt av seg selv også.

Vero Noah er en utrolig dyktig sanger og låtskriver som jeg er veldig glad vi fikk med på albumet. Hun har en helt særegen stemme, og jeg hadde lenge lyst til å lage en låt med henne, så det var veldig gøy at hun ble med på Oxymoronic og satte sitt preg på plata vår.

Moron Police er eneste bandet absolutt alle i Lüdo elsker vilt og hemningsløst. De er en av våre største innflytelser, så det å ha Sondre med på vokal på avslutningslåta er kanskje mitt musikalsk høydepunkt så langt i livet. Meg og blå brikke er begge fra Farsund akkurat som Moron Police, så vi har nok fått dem inn med morsmelka kan man nesten si, haha. Om jeg ikke tar helt feil så hadde faktisk blå brikke Rune som er tidligere bassist i Moron Police som barnehageonkel for mange år siden."

(Rune var jo en del av staben her på Heavymetal.no i hin hårde dager, så de live med ham et par ganger - Yj).

Et band utvikler seg, og det er som oftest noe å gå på, noe å sikte mot. Hvor har Lüdo mest å hente? Hva vil dere, om noe, endre og/eller utvikle framover? Om man tenker mot neste utgivelse, for å kanskje ikke kopiere det dere har gjort på 'Kings'?

"Veldig godt spørsmål! Vi ender alltid opp med å starte på neste prosjekt før vi er ferdig med det vi holder på med, så vi har allerede skrevet på oppfølgeren til Kings i omtrent ett år nå. Så mye av den lærdommen vi har fått gjennom prosessen av å lage Kings har da organisk gått inn i skrivingen av neste plate. Gitareffekter, fokus på bra hooks, og samspill mellom produksjon og historiefortelling er noen av elementene vi fokuserer på fremover.

Men den viktigste utviklingen har nok skjedd på tekstfronten. Meg selv og Blå Brikke som skriver tekstene i bandet har valgt å rette blikket innover og skriver mer brutalt ærlige introspektive tekster. Dette er det som er absolutt mest givende for oss personlig, og de låtene hvor vi har gjort det tidligere virker å være de låtene fansen tar mest til seg også."

Hvordan er musikkmiljøet i Kristiansand da? Er det greit nok, bra som gull eller slapt? Og hva mangler vi eventuelt for at band skal få en gunstigere tilværelse?

"Kristiansand har på mange måter et bra musikkmiljø da det er utrolig mye dyktige musikere og låtskrivere her, men jeg tror det lider litt av at det dannes svært få klikker på tross av sjanger -og aldersbarrierer. Jeg har lært mye av musikere både eldre og yngre enn meg selv, og jeg har lært mye av musikere som spiller helt annen musikk enn det jeg gjør selv. Om flere fokuserte på hva vi har til felles enn hva som skiller oss, så tror jeg det hadde gitt hele byen et ordentlig løft."

Tusen takk for at dere var med i svingene, har dere noe å føye til, her er stedet:

"Takk for at vi fikk være med. Som nevnt tidligere slipper vi ny musikk i en eller annen form hver eneste måned i hele 2022, så jeg vil oppfordre alle til å følge oss på Instagram og Facebook for å få med seg alt som skjer fremover."

Beklager litt ventetid folkens, er som vanlig ikke lett dette hverdagslivet med fulle bøtter og tunge sekker.