Midgardsblot 2024

Midgardsblot 24

Festivalen feirer ti år i år, som selvfølgelig fortjener en applaus. Med fokus på metal, folkemusikk, vikingehistorie og idylliske omgivelser, ønsker Silje og de andre bak Midgardsblot velkommen. 

Midgardsblot@www

Da er det kort tid til festivalen går av stabelen, er alt under kontroll? Mye skjer jo rett før, men jeg gjetter på at man har begynt å dekke på bordet før festmåltidet?

Silje: «Bordplanen er klar, og snart skal festivalområdet dekkes! Dette er jo den mest spennende delen av året, hvor man ser at alt man har jobbet med siden i fjor begynner å falle på plass, og man kan begynne å telle ned dagene! Vi har jo enda noen overraskelser opp i ermet som vi enda ikke har annonsert, så her er det bare å følge med ;).»

Årets utgave, for dere startet vel i 2015 (jeg sjekket en artikkel jeg hadde når dere fyrte oppå bålet), er det den 8? Om vi ser bort fra et par pandemiske år?

Silje: «Vi feirer faktisk 10-årsjubileum i år! Midgardsblot startet som Eidsivablot på Eidsvoll i 2014, så i år blir det nok et glass eller to med mjød for å feire når moroa er i gang. 

Første året vi var på Borre hadde vi Ihsahn som headliner, og Steve DiGiorgio holdt bassklinikk. Så i år kan vi vel si at vi går ordentlig i full sirkel med Emperor og Testament som headlinere på hver sin dag.

Vi ser jo og med glede at metalmiljøet blant de unge har vokst mye lokalt, så det er ekstra morsomt å invitere de unge lovende til å spille for oss. Vi blir servert kortreist thrash fra Mortal Fear og black metal fra Bærzerk. Mortal Fear må og få en ekstra shoutout her for det morsomste ordspillet jeg har sett på en stund, Norwegian Bay Area. Den kommer jeg sent til å glemme!»

Mortal Fear 24

Hør Mortal Fear og les mer om de HER
.

«Vi er også så heldige å ha Bloterne våre som har vært med oss fra de første årene. Det er helt unikt og fantastisk å ha en så flott gjeng som har vært festivalpublikummere fra begynnelsen og kommer tilbake år etter år. Det er og noe utrolig koselig med å se hvordan folk har møttes på festivalen, og plutselig kommer tilbake som gifte med barn ett eller to år senere. (PS! Barn under 12 år kommer inn gratis på festivalen i følge med foresatte med billett).

Apropos sistnevnte, opplever vi en stor pågang med spørsmål om å gifte seg under festivalen. Hvem vet, kanskje det er noe vi kommer til å tilby i fremtiden? Vi vet om i hvert fall to bryllup som tar festen med seg til blotet i år, og det må vel være det største komplementet man kan få når man arrangerer noe – at dette er stedet man vil tilbringe den mest spesielle dagen i sitt liv!

Så her er det ikke bare historie fra vikingtiden, men historie som blir laget i nyere tid på Borrehaugene!»

Silje Brekke Midgardsblot

Bilde: Silje Brekke

Når dere startet var det jo mer nisje enn nå, det tok ikke lang tid før man booket litt utenfor det i hvert fall jeg så på som det kunstneriske uttrykket. Var planen i starten å holde det til folkmetal og vikingeinspirerte greier? Og nå i dag bookes jo stort sett elle sjangre. Var det en bevisst knekk i planen eller var det bare det som skjedde naturlig?

«Fra start har vi inkludert ulike sjangre som kunne komplimentere den unike atmosfæren vi ønsket å skape. Så allerede første året booket vi jo artister og band som falt utenfor det som i hvert fall utad kanskje ble sett på som vår kunstneriske ramme. Men rammer er kjedelig å holde seg innenfor, og fører aldri til noe nytt og spennende, så det var helt naturlig for oss å booke bredere.

Det som er fint med å vokse, er at man kommer over mye nytt og spennende, og får muligheten til å booke mer eksperimentelt. Veksten ga oss ikke bare muligheten til å tiltrekke et bredere publikum, men også til å utfordre og utvide vårt eget musikalske landskap. Vi har fra starten hatt fokus på at kombinasjonen av ulike sjangre beriker festivalopplevelsen og tiltrekker seg ett variert og engasjert publikum.

Videre har inkluderingen av forskjellige musikksjangre hjulpet oss med å holde festivalen dynamisk og relevant. Publikum i dag har et bredt spekter av musikalske interesser, og ved å tilby et mangfoldig program kan vi appellere til både trofaste fans og nye besøkende.
Dette har gjort Midgardsblot til en unik møteplass der tradisjon møter innovasjon, og hvor ulike musikalske uttrykk kan utforskes og feires side om side.»

Årets artister er variert i stil, fra Bel Canto til svartmetal, via de moderne folkrockerne i Gåte til up and coming thrashband. Hva er egne favoritter da? Er det noe som pirrer litt ekstra, som får brynjen til å klirre litt ekstra?

«Det er vel ikke å stikke under en stol at Amon Amarth på onsdagen kommer til å bli en opplevelse uten sidestykke. Som de fleste jeg har snakket med sier, man har bare ventet på denne dagen siden Midgardsblot oppsto. For dette er jo en match made in Valhalla!

Jeg er jo kanskje litt biased her, men jeg gleder meg veldig til å se Emperor spille opp til dans på lørdagen. Det å få høre allsangen bre seg over Borrehaugene med Thus Spake the Nightspirit vil vel til og med gi gåsehud helt ut i ringbrynja! Ellers er Testament og Vader høyt på lista for egen del. For ikke å snakke om Seigmen på hjemmebane.»

Jeg ser også at man ikke er fremmed for å dra inn store utenlandske band som Testament, var det eget ønske, eller var de tilgjengelige i tid og pris i den store bookingloopen? De vil garantert stå for mange solgte billetter!

«Testament har vært et av bandene vi lenge har ønsket å booke, og i år klaffet det endelig! Med både Amon Amarth, Testament og Emperor på plakaten i år, har vi krysset av flere av våre store ønsker. Dette betyr at vi snart må begynne å se oss etter noen nye, store hårete mål for fremtidige utgaver av festivalen.

Å kunne booke slike legendariske band er en kombinasjon av både vårt eget ønske og mulighetene som dukker opp i den store bookingloopen. Når alt klaffer, både med tid og pris, griper vi sjansen til å gi publikum en uforglemmelig opplevelse. Vi er alltid på utkikk etter nye, spennende artister som kan løfte festivalen til nye høyder og fortsette å tiltrekke seg både nye og gamle fjes.»

Hvordan er det med kapasiteten? Er dere litt der for eks Karmøygeddon er, at man har et tak på hvor mange folk man kan ha? At man ikke kan utvide? Og med det begrenser størrelsen på festivalen og banda man booker? Eller har dere mulighet til å flytte ut gjerdene og lokke til dere flere?

«Vi har er jo utrolig heldige med festivalområdet, og kan tilpasse oss i takt med festivalens vekst og utvikling fra år til år. For eksempel, i år har vi flyttet rundt på scenene for å imøtekomme en større publikumsmengde, og større band. Hovedscenen for året er,Helheim. Den tidligere hovedscenen Valhalla forblir på sitt opprinnelige sted, men fungerer nå som en sekundær scene. Dette gir oss fleksibilitet til å booke større band for både A- og B-scenen i år, samt å ha flere band på fredag og lørdag.

Denne fleksibiliteten gir oss muligheten til å inkludere lokale artister i programmet, noe som er svært viktig for oss. Vi ønsker ikke bare å tiltrekke oss store internasjonale navn, men også å gi lokale talenter en plattform. Å kunne støtte lokale musikere og gi dem en mulighet til å spille på en stor festival er en del av vårt mål og noe vi er veldig stolte av.»

Dere har lagt dere godt i festivalsesongen, der andre velger mai og april, har Midgardsblot sett august som den perfekte måneden. Slåss dere med mange andre føler dere? Andre festivaler? Folk har jo så mye å velge i i dag at man blir litt koko.

«Vårt fokus er på å skape en dypere opplevelse som kombinerer historie, kultur og musikk, noe som gir oss en unik posisjon i markedet. Vi tilbyr en sammensmeltning av historie og nåtid, en mulighet til å oppleve vikingtiden og å lære, for ikke å snakke om den helt unike lokasjonen! Dette gjør at vi ikke bare tiltrekker oss konsertgåere men og et dedikert publikum som er ute etter mer enn bare en konsertopplevelse.

I år er vi jo og så heldig at vi får vikingskipet som ble brukt av Ragnar Lothbrok i serien Vikings inn på området. Peter Franzen som spilte Harald den Hårfarge i serien kommer og gjør QA og konsert med de svenske vikingene i Hindarfjäll. Vi har og mjød og sigarsmaking mm. på området, og om du virkelig vil føle deg som en vaskeekte viking, kan du booke deg inn til å ro Saga Oseberg.

August gir oss jo ikke bare et fantastisk sommervær, men det er også en tid hvor mange er ferdige med ferieplanene sine og ser etter noe spesielt å avslutte sommeren med. «?

Da er det kun kort tid igjen, hva er oppfordringen til folk som sitter på gjerdet, eller kunne tenkt seg å besøke Midgardsblot? Hva er trekkplaster, trekkraft, opplevelser, som kunne være med på å friste nok til å ta turen?

Amon Amarth Oslo 230922 Foto Boris Danielsen

Bilde, fotograf: Boris Danielsen

«Om du vil headbange og moshe til fantastisk musikk fra band som Amon Amarth, Testament, Emperor, Unleashed og Vader m.m., danse rundt bålet på stranda eller til Bel Canto, sloss i Holmgangr, dra på sigarsmaking eller ro vikingskip – fra 14. til 17. august har du muligheten!

Så kan det også nevnes at VKT.no

har satt opp ekstra nattbusser til og fra Tønsberg og Holmestrand, så for de som foretrekker hotell er det enda ledige rom i Tønsberg. 

Ikke glem at billettprisen øker den 29. juli, så vi anbefaler å sikre seg billetter nå for å få best mulig pris.»

Billetter kjøper du HER
.

«Barn under 12 år kommer gratis inn i følge med foresatte, så det er en flott mulighet for hele familien å delta og oppleve festivalmagien sammen!»

Silje forteller at de fortsatt har behov for noen frivillige, sjekk inn HER
for litt info.

Da ønsker jeg dere alt godt, lykke til med de siste forberedelsene, og gjennomføringen av årets festival :).

«Tusen takk! Vi håper å se dere blant gravhaugene på Borre i August!»

Bilde: Midgardsblotdamer, fotograf: Arash Taheri

Midgardsblot Damer Fotograf Arash Taheri

Stemningesbildene under er tatt av Linda Tveiten:

Midgardsblot Linda Tveiten (11)

Midgardsblot Linda Tveiten (8)

Midgardsblot Linda Tveiten (7)

Midgardsblot Linda Tveiten (4)

Midgardsblot Linda Tveiten (3)

Midgardsblot Linda Tveiten (1)