Merch Hmno 500x80 Punkter

Mørk og forvirret

av yngve

Dark Delirium Fotograf John Ivar Evensen

Bilde, fotograf: John Ivar Evensen

Dark Delirium har gjort seg greit bemerket i det siste, men en veldig god sisteskive og livejobber. Konserter ser det ut til at det blir flere av, det er altså tydelig at bandet vil noe mer enn å spille lokalt og selge skiver til naboer og venner. Jeg har vært innom bandet før, men nå var det på tide å dra de inn i varmen her på Heavymetal.no igjen.

Da er det på tide å dra dere inn her igjen som sagt, skiva kom i fjor, i desember, og nå har folk forhåpentligvis sjekket den ut. Hva har skjedd siden plateslippet? 

Simeon: "Alt for mye... Plata ble sluppet første desember og vi beveger oss i veldig høyt tempo i alle retninger. Siden den gang er det blitt booket konserter i nord, vest, sør og øst. Hele landet faktisk. Bare nå i vår skal vi spille i Bergen, Stavanger, Bryne, Kristiansand og Oslo, noe vi gleder oss helt sinnsykt til!"

Les anmeldelse av konserten i Kristiansand HER .

Halvar: "Det er som Simeon sier, det gikk fra å spille lokalt til å planlegge hele landet på veldig kort tid. Vi jobber selvfølgelig også mot vår tredje plate, som blir enda bedre! Vi som band, musikere og kompiser har utviklet oss til det bedre på alle plan på kort tid! Tiende mars kommer første singel fra platen og vi kunne ikke vært mer fornøyd!"

Du sjekker ut låten under her, jeg hadde visst ikke fått med meg at den var på Youtube :).

Sist jeg var innom dere, i fjor høst, var det debuten som var aktuell, og jeg gikk gjennom litt historikk. Om folk vil lese det legger jeg linken HER. Hva er forskjellen på å promotere andreskiva kontra den første? 

Simeon: "Godt spørsmål, det er vanskelig å si. Vi har brukt mye av samme promoteringsverktøyene som før, men sosiale medier er helt klart en vinner. Forskjellen er nok det at vi har på kort tid både oppsøkt og blitt oppsøkt i metall-nettverket i Norge. Det sammen med at vi på debuten gikk vi fra ingenting til nå å ha både en plate og to konserter i ryggen, hjalp kraftig. Du vet, vi tok en litt annen vinkling enn hva de fleste gjør når de starter band. Veldig mange band starter med å spille live før de går i studio, vi gikk rett til studio og slapp vår første plate uten noe livespilling, pluss at vi jo var en trio."

Det har jo skjedd mye på både låt- og lydfronten. Siden skivene kom såpass tett, hvordan kom denne endringen i boks? Var det full brainstorming, eller bare bedre stash og folk i kulissene?

Simeon: "Jeg må være helt ærlig og si at bak kulissene var vi færre på Sulphur enn på Fallen. Som du husker ble Fallen produsert av GF:U i Bergen. Sulphur har jeg selv produsert med gutta, alt er i vårt eget studio. Det som er litt artig med Sulphur er at 7 av 9 sanger var ferdig skrevet samme sommer som Fallen ble sluppet. Jeg tror helt ærlig at vi bare har blitt bedre musikere og lært mye på kort tid, samtidig som vi er glad i å lage musikk. Det er noe av det artigste med hele greiene, da blir det mange timer med øving, research og idesnekring."

Jeg var som vanlig litt skeptisk til tekster og budskap, for jeg er som kjent ikke voldsomt opptatt av å bruke min tid på svarte og onde saker. Men etter litt prat med deg Simeon, kom det jo fram at det var litt skall og ikke kjerne som var røft. Kan du/dere fortelle litt hvorfor dere velger litt spiss og svart edge på tekstene? Er det for å framkalle en følelse, lure folk til å sjekke ut, eller fordi det er litt forventet av et metalband å ha litt kraftig ordbruk?

Bryne: "Mest av alt vil vi fremkalle en følelse hos lytterne eller publikum, forhåpentligvis med en positiv konsekvens, som glede, eller bare å få ut noe en har inni seg. Når vi spiller konsert vil vi folk skal ha det gøy, og fordømmer selvsagt voldelige eller onde saker. Noen ganger må vi bare reflektere over ting, enten det er godt eller vondt, og da kan musikk være en god hjelp. Vi lurer ingen til å sjekke det ut, men det å provosere følger med de fleste musikksjangre, selv om det ikke er det som er motivasjonen vår. Om det kalles kraftig ordbruk, eller kraftig uttrykk, så hører det hjemme i alle kunstformer, i hvert fall hos et metalband!"

Simeon: "Jeg syns Bryne sa det ganske greit. Så langt har David stått for alle tekstene, og slik jeg har forstått det så handler det om tanker, ideer og kritikk. Det er ikke alle som vil være enige og det gjelder jo innad i bandet også. Vi har to sanger på Sulphur med kritiserende tekst ovenfor religion, men selv om de kritiserer og stiller spørsmål, er det ikke hat-tekster. Vi har flere ulike synspunkt på blant annet religion imellom medlemmene i bandet, og det respekterer vi, vi er tross alt voksne folk. Grunnen til at tekstene generelt er mørke er for de er reelle tanker, mareritt, frykt, ideer og historier man tenker men kanskje ikke kan ta opp utenom? Spesielt tekst som omhandler det mentale er noe som dukker opp mye, for eksempel det å ha vonde tanker, det å gi inn til dem. Jeg tror vi alle har tenkt det, men vi snakker ikke om det, for det er taboo. I Dark Delirium som en helhet er det enkelt, hva en sang betyr, hva det gjør for deg, hva teksten handler om og hva den faktisk betyr, er helt opp til lytteren selv.

Også er det ikke like kult å synge om sommerfugler og blomster."

Og siden det ikke tok vooooldsomt lang tid fra debuten til Sulphur, hvordan ser det ut framover? Vil dere bruker mer tid på å utnytte dette andreslippet enn debuten?

Simeon: "Helt klart! Til en viss grad. Vi har et bibliotek på 18 sanger i ryggen, og mye forskjellig vi kan spille live, så helt klart! Men.... vi er i gang med plate nr. 3, den kommer til å toppe Sulphur da alle fem jobber med den. Som på Sulphur står jeg for produksjonen. Vi skal utnytte andreslippet mer i den grad at vi har ikke noe hast med plate nr.3, men vi ønsker å slippe mot slutten av 2022 om vi er fornøyd.

Vi har jo også mye variert vi kan spille live som er kjempegøy!"

Har dere fått kontakter, bygget nettverk, og hvor dere har fått intervjuer, livejobber etc.? 

Simeon: "Jeg sitter som manager og kan trygt si at det dannes kontakter hele tiden. Både nasjonalt og internasjonalt. Vi gjorde nettopp et intervju med tyske Metalhead.de, som jeg gleder meg veldig til blir publisert, på engelsk selvfølgelig.

Vi har også begynt å planlegge høsten hvor Tromsø og Ålesund er booket. Det er dialoger om flere konserter på høsten, men de er ikke offentliggjort enda!

Vi har jo også fått veldig god kontakt med mange band, og det er noe av det artigste med hele greia! Snakke med og lytte til musikken til de andre Metalheadsa!"

Og lineupen er stabil, og vil være det framover? Er det en god feel innad i gruppa, hvor alle tar del, ingen ruler med jernhånd? 

Logi: "Vi vil alltid nytte tiden til det optimale. Det ligger litt i kortene at viss vi har en ide, så spiller vi den ideen ut, vi liker å smi imens jernet er varmt. Vi foretrekker å ikke sitte på sangene alt for lenge da man oftest er gira på sangen når den er helt ferskt, man vil se hvor sangen ender opp. De fleste sanger går det, imens andre tar enkelt og greit veldig lang tid."

Halvar: "Jeg ville sagt det er demokratisk, men Simeon styrer med jernhånd når det er nødvendig og holder oss litt i nakkeskinnet hehe."

Simeon: "Hahaha, vi kjører demokrati. Litt jernhånd om det må til, men vi gjør ikke noe som noen av medlemmene ikke vil, det blir bare feil. Som en lineup mener jeg vi er ganske solide! Vi er gode venner, samarbeider bra og har god kommunikasjon."

Øver dere mye? Jevnlig? For dere bor alle greit samlet? 

Simeon: "Alle bor innen en 30 minutters reise, utenom Halvar, han bor på feil side av fjorden, på Jørpetau."

Halvar: "Haha... morsom du... Du vet, livet dreier seg om musikk! Jeg øver hver eneste sjanse jeg har. Det er gøy og målet er å bli så god som man kan."

Logi: "Vi øver en del på privaten, samlet prøver vi å øve en gang i uken."

Det har skjedd noe med strukturen i norsk metalscene i pandemien, hva tror du/dere vil være vanskeligst for et band å få tilbake? Eller gjetter man på at når det åpner faller alt på plass?

Simeon: "Nå er det jo akkurat åpnet igjen, så det blir spennende å se om vi kan holde det åpent resten av året. Tror det vanskeligste for mange er det økonomiske og usikkerheten om de kan spille konserter. Vi har jo måtte ombooke en hel konsert allerede.

Jeg tror kanskje alt faller på plass, men det må nokk være åpent for liv et par uker om ikke måneder før ting er tilbake der det var."

Bryne: "Man merker jo visse endringer sosialt, jeg husker jeg i starten av pandemien merket at det var som om folk på gaten nesten ville unngå blikkontakt av en eller annen grunn. Nå føler jeg det ikke slik lenger, men det er jo vanskelig å håndhilse, noe som jeg synes var en fin ting å gjøre. Nå har vi lært oss å bukke til hverandre da. Noen ganger vil folk holde fysisk avstand, så vi får se hvordan det utspiller seg i konsertlivet. Vi spilte et par konserter i høst, og merket egentlig ingen endringer, men vi får se fremover når vi spiller forskjellige steder. Jeg tror folk er klar for å få tilbake den normale hverdagen, full av god metal! \m/".

Dark Delirium 21

Dere er unge, jeg er ikke. For 40 år siden trodde nok ikke jeg at jeg skulle sitte og skrive om demoer, gå på konserter og være så aktiv som det jeg er. Jeg har sett mange komme og gå, mange ildsjeler falle, band slutte. Hva gjør Dark Delirium til et band som vil være her om noen år og se tilbake på dette intervjuet som en kuriøs greie på undergrunnsnivå?

Bryne: "Noen ganger føles det riktig da, og vi har troen på bandet vår. Jeg blir sinnsykt gira når jeg hører en ung Igor og Max Cavalera hamre løs på trommene og leke seg med fire gitarstrenger, når jeg da blir like gira av å høre vår egen musikk vet jeg at det bare er kjøre på! Vi spiller nå som om vi har vært, er, og skal være et band, så får vi se om noen år kanskje publikum liker det vi gjør."

Simeon: "Dark Delirium er kommet for å bli. Enkelt og greit. De fleste av oss har visst hele livet at det er musikk vi skal drive med. Grunnen til at vi kommer til å forbli er at vi har et veldig høy drivkraft og gjør allerede det vi elsker. Vi elsker å lage musikk, vi elsker å spille live og digger å være en del av den Norske metall-bevegelsen! Vi kommer til å forbli ettersom vi har god kommunikasjon og høy respekt for hverandre. Er vi uenige eller misfornøyd, tar vi det opp og ordner det."

Jeg takker igjen, for musikk og svar, legg gjerne igjen linker og oppfordringer om det er noe – og har dere avsluttende ord, pekefingre og ros til noen som betyr mye for banet men som er litt gjemt i skyggene, her er et perfekt sted å gi de cred:

Dark Delirium: "Tusen takk til alle som lytter til musikker, de som støtter, de som går på konsert og ikke minst de ulike venuene som tar sjansen på et nokså ferskt band! Det står det respekt av."