Rk Rockedame Heavymetal 580x80

Nightwish "Human. :||: Nature."

av yngve

Nightwish 20Selskap: Nuclear Blast

Release: 10.04.20

Det har gått lang tid siden jeg dykket ned i en Nightwishskive.

Nightwish@www

Og denne nye er langt unna det jeg husker bandet som, selv om jeg har hørt enkelte låter og smakt på finnenes brygg hist og pist i de senere årene. At det har blitt cinematisk visste jeg ikke, mye av innholdet på Human. :||: Nature. er litt unna de pompøse låtene jeg husker fra tiden med Tarja. Eller den svenske etterfølgerne. Vokalen til frøken Floor er ok, hun synger jo bra, men har litt lite personlig preg kanskje? Flink, men litt generell? Jeg tror ikke det var stemmen som ble notert som det som løftet skiva her såpass høyt som den gjorde.

Det var komposisjonene, musikken, det er veldig kult å være i selskap med noe som ikke er arrangert typisk. Her er det lange stykker, partier, hvor man bare flyter på en sky, og hvor man føler at man ser på en eventyrfilm.

Det er også, naturligvis, mye av det typiske, de låtene vi er vant til fra bandet. Pompøse, dramatiske, varierte, en her synes jeg det fort blir litt kjedelig. Oppskriften er nok ikke en jeg synes er så spennende. Men at skiva er så bredbeint, med alle disse soundtrackpartiene, gjør at flyten er ok. Da blir det litt hjemmelaget mat innimellom, ikke som å spise hotellfrokost hver dag i en uke.

Jeg er nok fortsatt ikke i målgruppen til Nightwish, men jeg koste meg ganske greit med storparten av dette. Eneste at det kan bli litt for Disneykoselig av og til. Og det er garantert lagt ned skrekkelig mange timer i denne skiva, hvor mye er lagene som har tilkommet etter grunnmuren. Jeg hadde faktisk kunne tenkt meg å hørt låtene mer nakent noen ganger, gitt bandet et enkelt backline og grei ulyd,på en liten scene, se hvordan det hadde vært. På skiver som denne, hvor alt er så kalkulert og overprodusert (ikke nødvendigvis brukt negativt), vil jo wow-faktoren ofte være knyttet til alt smøret man legger på toppen.

7/10

Ps! Jeg er litt usikker på tracklisten, den mappen jeg fikk låtene i er ikke lik den jeg fant på hjemmesiden til bandet. Uansett ikke noe jeg tror påvirket meg mer eller mindre. Jeg ser diskene er todelt på cd-en, men en lang på disk to. Her hos meg var det et rabalder og ikke en flyt.

Tracklist:

Cd I:

 1. Music
 2. Noise
 3. Shoemaker
 4. Harvest
 5. Pan
 6. How’s The Heart?
 7. Procession
 8. Tribal
 9. Endlessness

Cd II:

 1. All The Works Of Nature Which Adorn The World - Vista
 2. All The Works Of Nature Which Adorn The World - The Blue
 3. All The Works Of Nature Which Adorn The World - The Green
 4. All The Works Of Nature Which Adorn The World - Moors
 5. All The Works Of Nature Which Adorn The World - Aurorae
 6. All The Works Of Nature Which Adorn The World - Quiet As The Snow
 7. All The Works Of Nature Which Adorn The World - Anthropocene
 8. All The Works Of Nature Which Adorn The World - Ad Astra