Rockman Hm 2024 500x80 Tonsofrock-2024-heavymetalno-500x80

Nordic Fest 2022

av yngve

Nordic Fest 22

Til lørdag avholdes det Nordic Fest i Oslo, hvor tre norske band skal på scenen, og et par seminarer. Festivalene og konsertene begynner å røre på seg igjen, man ser billetter legges ut i økt mengde, men Nordic Fest er så tett opp til bortfall av restriksjonene at det ikke er tid til å gjøre annet enn å dra på med planlagt arrangement. Jeg fikk selveste Nordiske Markus i tale. 

Det avholdes Nordic Fest om få dager, hvordan føles det å slippe å streame og klippe sammen en digital utgave som i fjor?

"Vel, som Øystein Sunde sier: Vi har Folk til Slikt, så alt teknisk har betalt oss ut av tidligere. Heldigvis…. Ettersom vi har publikum fra hele verden, var det planer om å lage en skikkelig stream i år også, men det koster penger å få ting gjort skikkelig, så med all usikkerheten rundt årets utgave måtte vi bare droppe det."

Og det er tre band, pluss et par seminarer. Nå ser det ut til at det åpnes opp i helgen, er det litt surt å ikke ha tid til å gjøre mer ut av festivalen? Eller er det helt greit?

"Tja… Det kan du si… Men jeg har faktisk ikke tenkt på det før du spør. Jeg har mest bare blitt takknemlig for det som faktisk har latt seg gjøre. Det har seg også slik at Nordic Mission (plateselskap og velkjent distro/platebutikk for kristen metal og hardrock - Yj) fyller 25 år i år, Nordic Fest fyller 20 år, og plateselskapet vårt fyller 5 år.

Så om alt går bra, og det føles godt skal du ikke utelukke at det kommer en til utgave Nordic Fest allerede i november."

Banda som skal på scenen er jo velkjente i Nordic Fest-sammenheng, var det på noe tidspunkt andre band som var aktuelle? Men at grunnet pandemien disse norske ble stående igjen?

"Ja, vi skulle jo på sedvanlig måte ha festival over 2 dager, og hadde vel 8-9 band klare, disse bandene hadde dog til gjengjeld vært klare siden starten av 2019, så egentlig har vi som de fleste andre bare videreført lineupen. Og med bakgrunn i pandemien ble det kun norske band stående igjen. Jeg føler imidlertid at vi kan levere en god og variert lineup, og som med tanke på omstendighetene er veldig sterk."

Og seminar og gamle-erik, det er noe man vanligvis ville ha forventet på Infernofestivalen, hehe. Men her er det selveste Cato fra Cloth, som har tatt doktorgrad i svarteper. Hvordan tror du dette tas imot? Det er sikkert ikke det mest lettfordøyelige for de fleste?

"Der sier du noe. Kanskje vi skal pitche Cato til Inferno? Jeg får se på det på andre siden av helgen. Det hadde jo vært gøy.

Jeg er dog veldig rolig i forhold til mottagelsen, slik jeg kjenner mannen har han en fremtoning som man skal være en skikkelig surkuk for å mislike, og kunnskapsnivået har jeg heller ingen grunn til å tvile på. Dessuten synes jeg på generell basis at lettfordøyelig kultur er overrepresentert i dagens verden, så om folk får noe å tenke på anser jeg vel ikke det som noe negativt."

Mobbing er en universell greie, en svart og illeluktende sopp på samfunnets ræv. Død som jeg hater mobbing. Og da er det kurant fett å se Metalheads Against Bullying få fremme sin sak på Nordic Fest. Hvordan kom dette i havn? Jeg vet dere er gode buser.

"Akkurat dette er jo ikke noe stort mysterium. Nå har vi jo kjent Leif gjennom mange år, vært på de samme festivalene samt delt stand på CopenHell og samarbeidet rundt andre festivaler. MAB sitt arbeid er kanskje det noe av det letteste arbeidet å støtte opp om. Enkelt og greit. MAB har hatt stand på de siste festivalene våre, og Leif har snakket noe, men dette blir første gang vi får en times foredrag om saken.
Så det blir spennende."

Når årets Arrangement er over, vil planleggingen mot neste år dra seg på med gang? Eller er dere gamle, slitne og vil slutte med slikt?

"Når man driver med festival, planlegger man alltid festival, gjør planer for fremtidige utgaver, og visjonerer over hva fremtiden vil bringe for festivalen. Det siste jeg ønsker er å kjenne meg gammel og sliten, og selv har jeg intet ønske om å slutte. Det er dog en kjensgjerning at for å lage festival trenger man både publikum og medhjelpere, og jeg føler vel at om vi skulle legge ned måtte det bli fordi det skulle bli lite av en eller begge av disse. For oss handler det uansett mest om å møtes, og nå er det lenge siden sist så da blir det spesielt spennende å se hvem som kommer."

Arrangementet@Facebook

Om du vil sjekke ut noe utrolig fett, sjekk ut Leonov. Jeg var svært happy med albumet de slapp for noen år siden, 'Wake'. De har kommet med skiver etter denne, men akkurat denne låten er bare så fet! Under der finner du svartmetal fra Sørlandet i form av Flukt, og ikke minst ett av de sterkeste kortene innen extremmetal for min del i de siste, Cloth. Fet video er det også, vel verd å se. Hør gjennom, og legg merke til den fete effekten i stoppet som kommer ca. 1:08.