Karmøygeddon 24 Paradogmata Ad Hmno 500x80

Nordic Fest 2023

av yngve

Nordic Fest 23

Om kort tid finner dette arrangementet sted, og i år er det engelske Wytch Hazel som står som headliner, et band som leverer glimrende hardrock med melodier og en touch av både 70- og 80-tallet. I tillegg stiller norske Zebulon, nystartet doomband, sveitsiske Morgarten (folk-black metal) og Crimson Moonlight, svensk svartmetal. 

Jeg fikk med meg Vetle, og hvor Pål og Oddmund hiver seg på et par svar.

Arrangementet på Facebook

Årets Nordic Fest ble etter litt ettertanke amputert, men det vil bli full fest allikevel, ikke sant? :)

Vetle: "Selvfølgelig! Vi gleder oss veldig. Forrige runde var et og et halvt år siden og fortsatt til dels preget av korona, så nå nyter vi fruktene av at grensene er åpnet med både flere utenlandske band og mer utenlandsk publikum."

Hvordan gikk dere fram for å finne band i år? Var det vanskelig å plukke fra en overfylt liste? Eller begrenser det seg litt med tanke på profilen til festivalen?

Vetle: "Det har egentlig ikke vært så annerledes fra alle tidligere år. Plukkelisten er det god lengde på, men særlig valutakursene har gitt oss mindre å rutte med enn tidligere år. Likevel har vi holdt nivået oppe i år også."

Bilde, Crimson Moonlight, fotograf: Ukjent

Crimson Moonlight 23

Føler du som mange at det er vanskeligere å få folk til å gå på konserter etter pandemien? Mulig det er samme flyt for dere som før?

Vetle: "Jeg tror nok ikke pandemien spilte noen stor rolle i akkurat det. Men jeg tror den økonomiske situasjonen som har utviklet seg i etterkant har mye å si - mange merker at budsjettene har strammet seg, og da er gjerne kulturopplevelsene noe av det første man gir avkall på.

Dere hadde jo avvikling av arrangementet også under pandemien, hva slags tilbakemeldinger fikk dere for den løsningen? 

Vetle: "Ja, vi valgte en gratis livesendingsløsning med opptak fra bandene under pandemien, og det var veldig spennende å gjennomføre. Å se et 50-minutters sett fra band som hadde tatt det opp på en scene hjemme i stua var noe helt annet, men vi fikk inn både mye engasjement og mye støtte. Som all annen norsk metall har vi også en større fanskare i utlandet, og livesendingen vår ble sendt og oversatt til spansk underveis, med cirka like mange som fulgte med på den spanske som den engelske sendingen. Det synes i alle fall jeg er utrolig fascinerende."

SubScene, for de som ikke vet hvor og hva dette er, litt info?

Pål: "Lokasjonen til Sub Scene er i Rosenkrantz gate 15-17 midt i byen, ikke langt unna Råkk & Rålls eller Stortinget. Det er lett å finne og å ta seg dit med kollektivtransport. Kjører du bil bør du parkere i et av de mange parkeringshusene i sentrum, hvis du ikke kan stå et stykke unna da.

Sub Scene er en kul liten hengeplass og blir brukt av mange unge fra forskjellige subkulturer hver uke. Kafèen er åpen 3-4 dager i tillegg til når det er konserter på huset. Jeg vil si det er en av de kuleste plassene i byen. Stedet har fri aldersgrense, så her kan du ta med kidsa på metallkonsert uten stress! Jeg jobber forresten på stedet som tallrytter, og er så heldig å ha David Husvik (Twisted Into Form, Extol, Azusa m.fl. - Y) som sjef.

Bilde: Wytch Hazel, fotograf: Ukjent

Wytch Hazel 21

Jeg skal medgi at bookingen av Wytch Hazel pirret i år, jeg vet det har blitt jobbet med å få de en tid, hva skjedde for at de nå headliner en av dagene i 2023?

Oddmund: "Fra vi oppdaget Wytch Hazel for noen år siden, har det vært et mål å få de hit til festen vår. De har gitt ut fire fullengdere, og vi syntes det passet perfekt å få de hit i år med ny plate som kom i sommer. Hvem liker vel ikke menn i hvite tights, doble gitarer og litt 70-talls NWOBHM?"

To av tre for min del, ikke verst? Haha.

Billettene er ute, hvor kan folk trykke for å kjøpe? Og vil det bli dørsalg? Kanskje også salg av vinduer?

Vetle: Billettene er det bare å hive seg over - Nordicfest.no er den aller raskeste og enkleste fremgangsmåten å sikre seg en billett på!

Vi vil også selge billetter i døren. Du kan prøve å ta med deg et vindu i tillegg - vi har en egen betalingsmåte som heter skadeerstatning for det (men du kan egentlig bare se på det som en type kvittering!). Dessverre skal nok stjernene stille seg fint på rekke for at vinduet passer perfekt til ditt muligens vindusløse hjem."

Det er oppfattet og glassklart :).

Bilde, Morgarten

Morgarten 23

Spesielle band du selv ser fram til da? Politisk korrekt jeg gleder meg til alle bør unngås, he-he. Selv er jeg nysgjerrig på Zebulon, doombandet som vel kun har begynt å røre på seg. 

Vetle: "Jeg gleder meg veldig til Crimson Moonlight, svensk svartmetall full av energi - for meg blir det ikke bedre. Det er 6 år siden sist de har spilt konsert i Norden, og da var de ukjente for meg. Etter å ha blitt veldig fan av dem, gleder jeg meg ordentlig til å se dem i et nytt lys. Kanskje særlig når de har en ny EP rett rundt hjørnet. Men for de som ikke trives like godt midt i ekstremmetallens brask og bram, har vi heldigvis gode melodiske alternativer."

Selv kan jeg finne menyer med for mange band slitsomme, så i forhold til å fordøye og ikke stå i timer foran scenen, er dette positivt. Derfor er en kveld og fire band perfekt! Tanker? 

Vetle: "Vel, lange festivaldager med smekkfulle lineups er nok forbeholdt de lange sommerdagene med gode mengder dagslys. På høsten er det kanskje mer givende med en minnerik kveld rundt hyggelige mennesker, for å fylle opp energinivået før mørketiden smyger seg rundt hjørnet. Til det formålet mener jeg vi er en veldig sterk kandidat. Med det sagt skulle vi jo gjerne hatt 2 dager, men en elendig valutakurs og andre økte kostnader gjorde det dessverre ikke mulig i år."

Om du trenger billett, kjøp HER.

Bilde, Zebulon, fotograf: Ukjent

Zebulon Nordic Fest 23