Tonsofrock-2024-heavymetalno-500x80

Nytt tonn med rock og metal

av yngve

Tons 20 PosterDet begynner å nærme seg avviklingen av Tons Of Rock, og vi snakker første året der ting ikke er brand new, og hvor man vet litt mer enn i debutåret 2019. Det var akk og oi fra mange når Halden ble fraflyttet, og det er det hos mange ennå, men festivalen hadde planer allerede i 2014 om at Tons Of Rock måtte endres og vokse for å komme dit ledelsen hadde satt seg som mål.Jeg dro inn Jarle og sammen snekret vi et lite stykke tekst som jeg håper dere leser. Det er liten tvil om at gjengen er knallfornøyde med omgivelsene og omstendighetene.

Tons Of Rock@www

Billetter kjøper du HER .

Og jeg vil tro veldig få hadde stort å klage på i fjor, jeg var happy med alt foruten den stressende varmen, det var like før ganle Yngve knelte der gitt. Og litt for stor hovedscene, og noen hadde meninger om ølkøer mener jeg å huske. Småtterier for det store bildet, og med det tror jeg vi avfeier eventuelle Haldenforkjempere nå, og ser framover, det fordi Oslo nå vil bli hovedsetet Tons så lenge den eksisterer. Men for noen fine år vi hadde der på festningen ;)

Det må være gøy å være Jarle og å ta del i Tons Of Rock nå for tiden vil jeg tro. Dere er rett og slett i vinden. Jeg vil tro det bobler mer energi av positiv art nå enn sist vi snakket, når overgangen skjedde?

"Vi har boblet av strålende tung energi i 7 år i strekk nå, men de siste månedene har vært de mest fantastiske vi har opplevd. Vi har fått en lineup som er vilt fet, og en interesse fra publikum, presse, næringsliv vi ikke har sett maken til. Billettsalget knuser alle prognoser og vi teller dager til det braker løst."

Hva opplevde du som det logistisk beste i å være i Oslo, i retrospekt? Det som tok mest vekt av skuldrene til festivalen?

"Mye større tilgang på partnere som er helt avgjørende for å gjennomføre festival. Lettere levering av varer og tjenester, og ikke minst en entusiasme langt utover rockeverden. Å drive en så stor festival handler vel så mye om praktiske kjedelige oppgaver som en sus og dus-verden med rockestjerner. Vi har fått med vanvittige mange gode samarbeidspartnere, og det finnes knapt en
bedrift eller en organisasjon vi har vært i kontakt med som ikke har en eller flere hardrockere ombord. Norge er tufta på rock og metal:)."

Og innkjøringen i 2019, det kom vel en del tilbakemeldinger, har dere tatt noen grep i forhold til sist gang? Camp, mat, etc., har kommunikasjonen med publikum i ettertid ført til endringer?

"Vi gjorde noen store publikumsundersøkelser etter 2019 festivalen. Lesningen var rørende når man ser hvor gode tilbakemeldinger vi fikk. Men ris er minst like viktig som ros, og vi ser selvsagt områder vi kontinuerlig må jobbe på å gjøre best mulig.

Folk skal ha bra konserter, god servering, nok aktiviteter, minst mulig kø, bra transport etc... I år bruker vi mere ressurser enn noen gang for å
gjøre Tons of Rock til årets høydepunkt for flest mulig av våre besøkende."

Og strengt tatt kunne dere egentlig ha booket Maiden, og noen band til, og solgt billetter som hakkamøkk :). Dette er ett av de største metalbanda der ute, som trekker folk på tvers av generasjonene så det holder. Men det er jo så mye mer, og man begynner å skjønne at Tons mener alvor i det å være et alternativ til Sweden Rock, som dere sa når dere startet. Er dere langt unna målet? Jeg vet jo folk som velger bort både danske og svenske festivaler fordi Tons nå leverer i samme gate.

"Vi samarbeider tett med Sweden Rock, Copenhell, Summer Breeze og en rekke andre festivaler. Det er selvsagt hyggelig at flere og flere hvert år velger å dra på Tons of Rock, det er jo det vi jobber for, og det tyder på at vi gjør et og annet rett. Men jeg ser ikke dette som noen konkurranse med festivaler i andre land. Vi besøker hverandre og deler på erfaringer så godt vi kan. Dette er festivaler med enorm rutine, og vi prøver å gjøre Tons of Rock best mulig på sin unike måte, og da er lærdom fra festivaler som dette helt avgjørende."

Og bandslippet dere hadde nylig, og de banda som kom på plass før, hvor er du på favoritter? Det er alltid spennende å spørre en som jobber så mye som deg, og spesielt under arrangementet, på hvilke band man rydder timeplanen for å se et glimt av :).

"Hvor skal man begynne. Alle de 3 headlinerne i år er store personlige favoritter som jeg gleder meg enormt til. Iron Maiden, Faith No More og Deep Purple, 3 av rockehistoriens absolutt viktigste band fra 3 ulike tiår. Vi har band vi har prøvd å booke i mange år, men som først klaffet i år som Dimmu Borgir, D-A-D og Mastodon, som jeg gleder meg veldig til."

Det blir gjensyn med Blues Pills, de svenske retrorockerne. Her avbildet fra siste de var på Tons Of Rock, fotograf er Jørgen Freim.

 Dsc3367 2 Blues Pills, Tons Of Rock, Torsdag  Tons Of Rock@Facebook

Og en del ukjente for meg, de er jeg alltid mest interessert i. Har du noen tips når det gjelder denne klassen?

"Nå føler jeg at du kan nesten alt om hardrock Yngve, så vanskelig å komme med noen freshe tips, men Jinjer er et bandene i år som jeg tror vi finner atskillige høyere på plakater om noen år."

Jeg så Jinjer på Karmøygeddon, uten at det løsnet helt, men jeg er alltid gem på å se band flere ganger, noen ganger får man så hatten passer ;).

Så, nå har dere hatt ilddåpen i fjor, som Oslofestival, nå ligger mye til grunn for at årets arrangement er litt mer forutsigbart. Man har gjort det en gang. Men samtidig er det alltid, som de fleste festivalarrangører jeg snakker med, aldri et kjedelig år med tanke på krumspring og uventet
action. Er du der selv? At man ikke må hvile for mye på rutine og kompetanse, men ta høyde for at ting kan gå skeis? Vind, regn, primadonnanykker blant artister…. Mye ligger der og lurer for en utendørsfestival.

"I mitt hode kan alt gå galt. Da siterer jeg fantastiske Pete Steele Expect nothing, and you won’t get disappointed. Rutinen er selvsagt enorm viktig, og det å ha avviklet festival på Ekeberg 1 gang vs 0 ganger gir mye kunnskap og mere forutsigbarhet. Men hver eneste festival er unik, vi forbereder oss så godt vi kan på ulike scenarier. Så satser vi på tidens Tons i 2020, det ligger iallfall veldig gode forutsetninger for nettop det."

Hva ser du som hovedtrekkene for at 2020 banker fjorårets utgave? Hvilke grep og nye ideer vil få folk til å huske årets musikkfest på Ekebergsletta så godt at man ligger klar når billettsalget til neste år kickstarter?

"Først og fremst sjukt mange fete konserter med en absurd bra lineup på norsk jord. Digg stemning, god flyt, masse trivelige folk. Hva mere trenger man?"

Da sier jeg hjertelig tusen takk for en bit av den verdifulle tid, lykke til med festival og Vreid, hvor det skjer en del.

"Takk for det Yngve. Rock around the clock her. Velkommen til Tons of Rock 2020."