Tonsofrock-2024-heavymetalno-500x80

Opprørske thrashere fra Karmøy

av arni sørlie

Rioter

Bilde, fotograf: ukjent

I vår føljetong om unge band fra vestkysten, og som vi har under paraplyen til Undegrunnsfestivalen i Stavanger (sjekk artikkel på den HER ), avslutter vi turen med thrasherne i Rioter. Arni har tatt på seg å promotere den unge og ville vesten, take it away! Yngve

***

Rioter er et band fra Karmøy som spiller god gammeldags thrashmetal. Bandet ble opprettet mars 2019. De har spilt litt rundt omkring, og til og med vært på TV-Haugaland og en polsk kanal. De har vunnet HM i rock, og kommet videre i UKM. Dette er et band du bør følge med på!

Rioter@Facebook

Ettersom de spiller thrash, er de selvsagt inspirert av 80-tallsband som Metallica, Megadeth og Kreator. Låtene deres handler om virkelighet og det som skjer i hverdagen, som krig og ondskap i verden. De har allerede spilt inn en singel, og er nå i gang med et fullt album.

Bandnavnet, det lurer jeg på hva betyr, og hva som er opphavet til nettopp dette bandnavnet?

"Rioter er et symbol på et opprør som kan minne om en svær moshpit, noe som er brukt veldig mye innenfor metal, spesielt i thrashsjangeren. Vi byttet til Rioter fordi vårt tidligere bandnavn, Napalm Krematorium, ikke passet vår sound."

Kan du fortelle litt om bandmedlemmene...navn, alder, instrument. Hvor kommer dere fra, og hvordan/når ble dere et band?

"Bandets lineup består nå av:

  • Mathias Hervik (19) på vokal og rytmegitar
  • Martin Pedersen (19) lead gitar
  • Odin Wåge (16) lead gitar
  • Olaf Petelicki (15) på bass
  • Florian (29) på trommer

Bandet er fra Karmøy, men holder oss til HaugesundRioter ble til den 15. mars 2019 da gitarist Martin Pedersen møtte hos tidligere trommis David Lomnicki for å jamme. Rett etter spurte vi vokalist og gitarist Mathias Hervik om å bli med i bandet. I sommerferien samme år var det øving nesten hver dag. Vi spilte sanger fra de typiske thrash bandene som Metallica, Slayer, Megadeth, Kreator og Sepultura, men etter en stund begynte vi å lære sanger Martin og Mathias har skrevet.

Vi spilte en stund som trio, så kom bassist Olaf Petelicki inn i bildet. Etter 2 år ble David sparket ut av bandet. Elias Faizi ble med i en kort periode inntil de fant en ny trommis. Både Elias og nåværende gitarist Odin Wåge forlot det tidligere bandet Norrön i et forsøk til å få tilbake bandets motivasjon. Etter en liten stund forlot Elias bandet og ble erstattet med nåværende trommis Florian Bratberg."

Dere er svært unge, men spiller voksent og har et uttrykk som får oss aldrende til å tenke på den gamle thrashen vi hørte (hører seff enda) på for 30 år siden. Hvor kommer inspirasjonen fra, og hvordan blir låtene til i Rioter?

"Inspirasjonen kommer de tidligste thrash metal-bandene fra Amerika og Europa fra 80-90 tallet.

Sangene blir skapt felles. Kanskje Mathias har et riff, eller Olaf vil ha en bassintro, så holder vi på med det til vi har en sang vi våger å spille live."

Jeg har besøkt Karmøygeddon mange ganger, og vet jo det er miljø for metal der oppe blant de voksne, men i Rioter-aldersgruppen, hvordan er det å være et slikt type metalband i 2021? Er det et miljø for det? Er det mye metalheads blant ungdommen? 

"Vi har Slakterhuset, Karmøygeddon av og til, og lokale band som vi er venner med. Det er ikke like stort som det var før, men det ser ut som det blir flere band. Det er mindre metalheads som er unge, men hvis du leter finner du oss."

Dere har vært i studio. Hvordan var den prosessen? Hvor ble det spillet inn, hvem satt bak spakene, hvem mastret? Kommer det ut flere låter?

"Vi spilte inn på ABC Studio i Etne. Innspillingen ble spilt inn på oldschool-måten, alle sammen på samme tid, hundre takes. Det tok hele dagen, og til slutt kom vi ut med singlen Pariah Parish (Spotify ). Takk til Torleif Helvik! Det er mastret av selveste Riotergitarist Martin. Vi forventer å spille inn albumet ut over 2022. Vel, det sa vi i 2020 også."

(Haha, men kudos for å spille inn skikkelig oldschool, det liker man!! Yngve).

Dere har spilt litt rundt på ungdomsklubbene lokalt, vært på tv, kommet videre på mønstring. Hvor ofte øver dere, hva er planen videre, hva er målet, drømmen, hvor skal Rioter?

"På plate, minst. Vi vet ikke helt neste steg, men vi tror det siste steget er enten å spille på Wacken eller en annen stor festival. Siden viruset traff Norge har øving vært litt vanskeligere, men vi prøver så hardt som mulig."

Noe du/dere vil dele med leserne?

"Vi håper dere følger med oss på reisen, og at dere hører på vår oppkommende musikk og det vi allerede har lagt ut. \m/."

Merch kjøpes HER .