Rob Mules, nytt norsk plateselskap

av yngve

Front White 1920x720 1Tromsøbaserte Rob Mules er et nystartet plateselskap som meldte inn sin eksistens til Heavymetal.no. Og da er man jo på pletten, for slikt trenger vi :). Jeg fikk fatt i en av bakmennene, Anders, og fikk i havn et fett og informativt intervju.

Å starte et plateselskap er for mange en drøm. For noen kanskje et mareritt. Hva fikk deg og dine til å starte Rob Mules Records?

"Jeg har i mange år hatt et mål om å starte et plateselskap. Jeg elsker å jobbe med musikk, ikke bare som musiker og låtskriver, men også arbeidsoppgavene som må gjøres fra du har en låtidé til den er utgitt. Mye arbeid, men ekstremt givende.

Jeg har spilt i diverse band gjennom årenes løp, og de seneste 10-12 årene har jeg gitt ut musikk jevnt og trutt, både digitalt og fysisk. Dette har vært både gjennom eget kjøkkenbord-selskap, men etter hvert også gjennom større plateselskap. Nå tenker jeg tida er inne for å drive plateselskap selv, både som en plattform for å gi ut min egen musikk, men også hjelpe andre metalband jeg digger fram i lyset. Få et plateselskap på beina som er å regne som et jævla kult selskap og være en mulighet for de beste norske (og per nå usigna) hardrock- og metal-bandene der ute. På sikt også utenlandske band. Det ligger mye ideologi bak, og ikke ønske om rikdom og berømmelse. Økonomi er selvfølgelig viktig, men det er ikke drivkrafta."

Rob Mules@www

Img Ohmwork

Og navnet peker naturligvis på bandet som var best med Dio på vokal :). Hva ligger bak det valget? Og du tror ikke det kan bli sett på som litt useriøst? 

"Enig, Mob Rules og Heaven and Hell – kongealbum! :) Jeg er ikke alene om Rob Mules RecordsTerje Storvig og Rolf-Erik Østerås utgjør resten av powertrioen. Det var Terje som foreslo å bytte forbokstavene slik at det ble Rob Mules, og ikke Mob Rules som jeg først foreslo. Et anagram. Jeg tente på ideen. Et kult og originalt navn. Og, det er ingenting med Rob Mules Records som er useriøst, bare så det er sagt."

Spiller dere som er bakmenn i selskapet selv i band? 

"Både Terje og jeg spiller i band. Terje er vokalist i Phandrom, jeg som spiller gitar og synger i Ohmwork, begge banda er på selskapet, selvfølgelig. Det skulle bare mangle. I tillegg har vi landet en avtale med Tromsøbandet Vederkast. Vi jobber med et par band til, men her er ikke alt i boks enda."

Rob Mules@Facebook

Dere har jobbet siden i fjor høst, og med støtte fra Innovasjon Norge ble alt en realitet. Det må være utrolig deilig å se noe bli født på denne måten, fra ide til ferdigstilling?

"Absolutt! Det startet med kaffe en ettermiddag hos Terje en gang i september i fjor. Som vanlig snakket vi løst og fast om musikk, og denne dagen var tema plateselskap. Vi mimret over våre egne erfaringer fra å være signert på ulike plateselskap. Gode og dårlige. Plutselig sa jeg bare: Terje, vi starter faen meg et selskap selv. Nå er jeg lei av å forholde meg til andre, la oss gjøre dette sjøl. 

Img Phandrom 1Etter dette tok det virkelig fyr og det gikk ikke lange tida før vi kontaktet Innovasjon Norge og tok et møte med dem. Noen måneder til med beinhard jobbing resulterte i en søknad som vi fikk tilslag på. Utrolig kult! Nå sitter vi her og er klare til å lansere. Alle nødvendige avtaler med tredjeparter er i boks, og vi er klare til å peise på!"

Det har også kommet på plass tre band, har du noen ord om disse? 

"Vederkast er et topp, topp Tromsøband som siden oppstarten for 2-3 år siden har turnert Europa og gitt ut en fullengder. To av gutta spilte tidligere i Taliban Airways. Gutta i Vederkast driver nå og skriver låter til det som blir deres oppfølger. Vi håper å ha albumet ute om et års tid.

Ohmwork spiller jeg i sjøl. Vi har siden 2014 gitt ut to album, en EP og noen singler. Vi har spilt rundt i Norge, vært i Ungarn, og spilte sist sommer på Buktafestivalen. Til høsten kommer vårt tredje album ut, nærmere bestemt 20. oktober. Tittelen er Alyssa Drone. Det blir et konseptalbum på dobbel vinyl. 

Terje er vokalist i Phandrom. Klassisk hardrock med fenomenet Hallgeir Pedersen på gitar. Utgivelsedato på deres debutalbum er satt til 12. Januar 2018."

Hvordan vil det med band bli behandlet framover? Hvordan vil dere sile ut, signere, lete? Du fortalte meg at de var et par til, som ikke var helt i boks ennå, når vil disse bli annonsert?

"Vi ønsker primært å finne bandene sjøl. Saumfare internett og gjennom den tradisjonelle word by mouth. Gå på konserter. Det er også mulig for band å ta kontakt med oss via nettsida vår. 

Vi kan ikke garantere noen ting, om vi tar kontakt, men vi kommer til å lytte på alt som kommer vår vei. Vi er interessert i dritbra metalband – rett og slett. Band som har det ekstra drivet. Band som er ute og spiller. Jeg er ikke stor fan av band som gir ut musikk, men aldri er på veien foruten en og annen gig på den lokale puben. Den beste promoen er gjennom å gigge. Vi gjør promo, men bandet må også gjøre sin del."

Har dere planer om å bli store? Om det foreligger en reell mulighet med tid og stund? Eller vil dere ligge litt bakpå og holde det litt undergrunn? Hva er ambisjonsnivået med andre ord.

"The sky is the limit, he-he. Hvorfor skal man sette seg lave mål? Vi sikter høyt, så ser vi hvor vi ender. Intensjonen er å bli det ledende plateselskapet i Norge innen metalsjangeren. Vi skal ha en tydelig profil, og det er kun metal, og relaterte sjangere vi kommer til å holde på med. Klassisk rock – ja, prog – ja, pop – nei, osv ..."

Img VederkastDet er for tiden mange band som velger å gjøre alt selv, med tanke på verktøyene som er å finne online. Hva kan dere som selskap tilby et band? Vil dere for eksempel tilby fysiske utgaver i tillegg til den digitale biten?

"Først og fremst har vi mye erfaring sjøl fra å være band signert på label. Vi har klare tanker om hvordan et plateselskap skal driftes, og hvordan bandene/artistene skal ivaretas. Basert på erfaringer og ikke minst kunnskap vi har opparbeidet oss. Det er ikke å stikke under en stol at å være signert gir mye større gjennomslagskraft hos media, festivaler, ja alt innen musikkbransjen hvis du er på et plateselskap sammenlignet hvis du er et såkalt kjøkkenbord-selskap. Som plateselskap har vi også de beste distribusjonsavtalene, både digitalt og fysisk. Også innenfor promo. Ja, dette kunne jeg holdt et foredrag om ... Fordelene er mange."

Jeg vil tro at dere har et godt nettverk, og at dere jobber konstant med å utvide og forsterke dette. Hadde dere mange kontakter fra før? Eller har dere bygd opp alt sammen etter at det ble bestemt at Rob Mules skulle gjennomføres?

"Både og. Vi har etter hvert opparbeidet oss et nettverk på over 5000 kontakter i inn- og utland.

Rob Mules is gonna get you, no matter how far! Takk for praten. Always a pleasure!"

***

Bandfoto fra topp: Ohmwork (foto: Kenneth Augdal), Phandrom (foto: Freddy Ludvig Larsen), Vederkast (foto: Daniel Lilleeng).