210525 Heavymetal No Bannerannonse Kg2022 80x500px

Sabaton + Accept + Twillight Force (Oslo 26.03.17)

av yngve

17636829 1275588639145690 5686544780551559997 OTre band, tre band i forskjellige sjangere, tre band som på ingen måte utfordret hverandre. Med det mener jeg at de var såpass forskjellig lokalisert innen metalsjangeren at fans av det ene ikke nødvendigvis ville falle for noen av de andre. Men metal er metal, og det er alltid kult å få med seg en konsert.

Alle bilder: Boris Danielsen, tusen takk mann!!! Og sjekk ut Boris' Facebookside og flere bilder fra kvelden HER.

Sentrum Scene var utsolgt, lik de to andre konsertene turnepakken hadde på Norgesbesøket. Det betydde smekkfull sal, galleri og alt det som var, og det fikk jeg smake så det holdt. I utgangspunktet skulle jeg ha med meg min datter, men det var av en eller annen grunn ikke fri alder slik det var sist Sabaton var på samme sted. Så turen til Oslo ble foretatt alene, og for en som synes det å reise ensom med tog fra Kristiansand er kjipt, og som egentlig liker best å henge med folk på tur, ble det en litt rar opplevelse. Men det fungerer da til en grad. Anmeldelsen prøver jeg å unngå blir type Yngve , altså lang og for full av skildringer, så here goes:

Accept vant alt, ihvertfall i min bok. Bandet er basically fundamentet svenskene i Sabaton bygger sin metal på, og det er en glede å se at gamlekarene fungerte så bra. Vel er vokalisten litt sliten, eller, noen låter kan falle litt feil - Udos vokallinjer er ofte ganske intense, men jeg reagerte ikke større på Marks innsats.

Låtrekken var imponerende bra til å være en supportjobb, de hadde klart å fange et bra spekter. Det var lite fra de tidlige årene, men vi fikk de store og kule låtene, pluss en del fra de ferskere utgivelsene. Jeg synes Accept er imponerende i å komme tilbake, med ny vokalist, og lime sammen så mye bra. Stampede? Frekk sang, fungerte bra som åpningslåt. 

Jeg hadde ikke sett denne besetningen live før, og ble svært imponert over trommeslageren. I startfasen var jeg litt skeptisk, for jeg har jo Kaufmann, bandets originale trommis, så godt innarbeidet, men det løsnet svært godt utover konserten. 

Twillight Force var i mine øyne litt flaut, for jeg er ikke voldsomt på stell med voksne menn som kommer med sverd, alveører, kapper og hvor synhisten bærer en svær stav med et lilla lys på, og har trollmannstemme. Vel er det et image, men her heller det mer mot et rollespill i skogen med venner-øyeblikk. Når de satte seg ned og hadde et bål-moment, da kjente jeg det rykket i noe.

Musikken var ok til tider, selv om jeg personlig fikk nok av denne Rhapsodylignende powermetallen for over 15 år siden. De hadde dog sine fans, og de fikk folk i salen med seg ganske bra. 

Med minimal plass på scenen, og dette var nok den største scenen de hadde på Norgesturneen, ble de virkelig et oppvarmingsband. Accept hadde lite tumleplass, mens Twillight Force vel var greit ute av stand til å bevege seg stort. Men det fungerte. Flinke gitarister, skikkelig teknikk- og brifetryner, habil bassist (som bar mye), ok trommis med litt dårlig lyd ut, og en vokalist som dessverre hadde en grense - som han hele tiden jobbet opp mot. En klar og lys stemme, men flere linjer ble pushet noe hardt opp mot bristepunktet. 

I sin stil er svenskene helt ok, men de må tåle et kritisk blikk fra meg basert på image, det er faktisk lov å se seg utenfra og vurdere om det er så tøft som det nok føles. 

Sabaton ble en for meg begredelig affære. Jeg så nær ingenting der jeg ble stående, under galleriet. Lyden var ikke voldsomt bra der, trommene var ulne, noe som ofte ødelegger. Mulig var det kanonbra ellers i salen, men jeg hadde ikke noe valg i hvor jeg måtte stå. 

Låtvalget var heller ikke helt der oppe for meg, jeg savnet mer fra Carolus, selv om de var innom skiva. Jeg er ikke stor fan av sisteskiva, og mener de sank et par hakk fra Heroes og Carolus, noe jeg tror de fleste vil være enige i. Nå har jeg sett de mange ganger, tre-fire i Oslo bare, og på flere festivaler helt fra de begynte å komme her på besøk, og jeg har sett de bedre. Og kanskje hadde de utelatt et par svisker, det tror jeg er viktig å tenke på nå når bandet begynner å få mange album å plukke fra. Noen av de siste låtene synes jeg også låter likt, og det er et par ganger jeg ikke catcher låten før den er litt i gang, og blander. 

Den akustiske versjonen av The Final Solution føres opp med et stort minus foran her, makan. En bra låt blir radbrekket slik, snufs.

En del tull som vanlig, litt komikk, prat, litt blødmer, noen soldater som staffasje, og hvor vokalist Joakim også kjørte på med utstyr (se bilde øverst). Det var ok det, litt mer gjennomført enn Twillight Force og et vellykket innslag. Skjermen som viste bilder og snutter/effekter bak trommis, som preget mye av konserten, ble for meg noe av det eneste jeg fikk med meg, det og litt av trommisen, så på en måte er det litt vanskelig å bedømme dette også. Det jeg så derimot, var at folket i salen elsket dette, storparten, og det er tydelig at bandet bygger fanskare. Før var de et smalt band, og for de av oss som hørte på gjengen før The Art of War, og de par skivene før, vil kanskje begynne å gå litt lei. Det er slik jeg føler ihvertfall, når sisteskiva kom, at de tyner konseptet og gjentar seg selv. For nyere fans er det selvsagt en litt annen sak.

Men en ting var brent fast i huet på meg etterpå, hadde jeg betalt 450 spenn for å komme inn, og fått en slik plass, som veldig mange hadde der nede, hadde jeg nok prøvd å få spenna igjen. Det er nesten slik at jeg ville ha foreslått å ikke selge plasser der - det var rett og slett bortkastet, irriterende, varmt og hvor man fikk nær null valuta for spenna.

Accept var for meg en klar vinner, Sabaton framstod som litt for rutinerte, litt lite sultne, Twillight Force følte jeg ikke helt fikk vist seg fram maksimalt, men det er vel greia med oppvarming også :), selv om jeg digger de som lar alle på plakaten få like kår.

Og hva jeg husker best? Det må være når 'Fast As A Shark' begynte, eller når 'Princess of The Dawn' eller 'Restless And Wild' hamret løs. 'London Leatherboys' dog, den funka ikke helt optimalt slik jeg oppfattet det. 

Bilder: Accept x 2, så Sabaton, deretter Twilight Force.

Tusen takk til Amber og Jarle for at jeg kunne komme :)

Sjekk også en ANMELDELSE Karl Inge@Manneblogg har skrevet, verdt å få med seg.

17621855 1275589272478960 3251529589437224449 O

17620513 1275589189145635 6958246462312418693 O

17621725 1275588555812365 507459345050772040 O

17632212 1275589122478975 8593618798927877243 O