Karmøygeddon 24 Paradogmata Ad Hmno 500x80

Sot "Monster Master"

av yngve

Sot 22Selskap: Sotanic Sounds

Release: 28.10.22 

Det er nok en gang på tide å tilkalle feieren.

Sot@Facebook

Sist de slapp skive skrev jeg:

 • De er like gale.
 • Like sprø.
 • Like koko.
 • Like utfordrende.

I 2022, skiva kom ut i fjor, er de litt annerledes. De er roligere, mer stemningsfulle, mer tilgjengelige (!) og generelt enda lengre utenfor rammene til Heavymetal.no. Ihvertfall generelt, for det er enkelte låter som passer her, i sin sprø progressive form. Som avslutningssporet Barals Grav, det over 8 minutter lange musikkstykket.

Tubaen er tydelig på Monster Master, men ikke slik at den utgjør noen trussel mot bandet (les; at jeg oppsøker de og må snakke strengt til de). Den er mer sjarmerende her, noen ganger kløktig lagt i lydbildet, og hvor den bygger bassmuren bra.

Jeg har lest noen anmeldelser, og da har jeg gjerne havnet på andre sider enn jeg vanligvis leser om musikk. Men med Skjalg i besetningen, som spiller gitar, og med fortid i det sykt fete deathmetalbandet The Allseeing I, vil Sot være velkomne her. Om de ikke tar helt av og blir for jazza eller spesielle.

Musikken, om vi legger stiler, rammer og lignende til side, den er tidvis fantastisk. Merkverdige plinger, sprø plonger, lydkollasjer som smører deg inn med velbehag, og hele tiden med disse små stikkene som ikke lar deg glemme at du lytter på Sot. Du vet, når du ligger og slapper av, og det kommer en flue, og du av og til må vifte den bort. 

Proggen på tittelkuttet og nevnte avslutningsvise, og Mann Med Yatch, kan smake litt svensk synes jeg, uten at det brukes mot de eller til fordel for de. Jeg likte spesielt Mann Med Yatch, der de veksler mellom det bustete og det stemningsskapende. Noe av dette kan jeg trekke linjer til Anekdoten, men det var kun noe som slo meg i øyeblikket.

Instrumental friprogjazz med enkelte rocka attributter, Sot er av de spesielle for de spesielle.

7/10

Tracklist:

 1. Draugner
 2. Saga Siglar
 3. Monster Master
 4. Tilstander
 5. Mann Med Yacht
 6. Sunship
 7. Rolig Örken
 8. Barals Grav