Karmøygeddon 24 Paradogmata Ad Hmno 500x80

Tenk over hva du spiser

av yngve

Husmanskost Rundpult 17Hüsmänsköst meldte sin ankomst til metalscenen for ikke så altfor lenge siden, Heavymetal.no tar naturligvis ansvaret i å informere dere lesere om bandet, eventuelt advare :). Det dreier seg om crustpunkdeathgrind, og da eliminerer man bort en del av folket. Vi snakker nisje, vi snakker aggressivitet og vi snakker om en gjeng møringer som bruker alt fra satire til politikk i brygget sitt.

Først, for de som ikke kjenner til dere, det dreier seg om en ganske aggressiv for form musikk, grindcore, med solide mengde thrash. Hva kaller dere stilen selv? Om det er viktig selvsagt.

"Crossover-grind, eller Crust-grind. For det er jo crust, punk, death og thrash. Vi gir egentlig faen."

Og inspirasjonene? Hva fikk dere til å velge en såpass brutal form for metal? Er det spesielle band, egne opplevelser, noe som må ut?

"Det er vel ganske tilfeldig, det begynte som et eksperiment (og er det enda). Jeg (Kai) og Nik bestemte oss for å jamme i fritiden, og det endte i et band.

Jeg kommer fra en death-/thrashbakgrunn, mens Nik har bakgrunn i punk/crust/grind. Blandingen av dette er mer eller mindre resultatet du hører på platen. Hvis jeg ikke har noen riff, lager Nik noen trommespor - har ikke Nik noen trommespor, lager jeg noen riff. Hvis det høres ok ut så fortsetter vi. Tilslutt ender det i en sang, som etter en stund ender i en plate."

Det krever en del skills for å spille slik, de fleste flinkiser er ofte ikke i stand til å kopiere uansett hvor flinke de er, fordi dette handler om følelser, pur aggresjon og vilje. Eller er dere skolerte? 😊 "Vi kan møte opp på øving, ikke si noe til hverandre, spille i en halvtime og gå hjem igjen. Vi jammer bare, vi spiller det vi føler for, hvis vi synes det er fett er det fett, vi tenker ikke så mye over det.

For meg er dette en avslapping, jeg bare koser meg med å lage nye riff, for Nik handler det om å spille, holde seg i aktivitet."

Det hviler en type dirty greie over dere, i disse små innstikkene, i humoren. Er dette noe dere valgte bevisst? Å være litt vulgære og skinte i kantene? For band innen denne sjangeren kan jo også like gjerne stikke hånda inn i politikk og samfunn.

"Det er en del svart humor, kritisk syn på samfunnet, og en del lokalsatire. Vi hadde ikke noe utgangspunkt når vi begynte, men etter hvert som bandet og tekstene formet seg ble det naturlig. Tekstene ble skrevet på kort tid og uten noen store baktanker, dog, de fleste har dobbelbetydning, eller en litt dypere betydning. Noen av sangene er bare tull, mens andre kan være veldig politisk. Det er 50/50 satire/politikk."

Husmanskost 17 (1)

Dere er en trio, funker det? Er det mangel på musikere som deler visjonen til Hüsmänsköst der oppe i Kristiansund som er grunnen? Eller er det rett og slett nok med tre til å vrenge ut bandets musikk?

"I studio, ja. Da tar jeg meg av bass og gitar, men ikke live. For øyeblikket er planen å bruke sessionbassist når vi spiller live (vi har vel og merke ikke spilte live enda). Til våren er det store muligheter for at vi utvider bandet med en fast bassist."

Bilde, fotograf: ukjent

Hvordan har dere spilt inn dette? Hjemme i stua? Eller i et stu(e)dio? 

"Det funker ganske så bra, og det er en fet livefeel på dette, heldigvis. Platen er spilt inn i studio. Vi prøvde å spille inn platen tre ganger, med tre forskjellige recorderer. Etter litt fram og tilbake ble gitar og trommer spilt inn live i studio, så la vi på bass og vokal i etterkant. Vi fant ut at å spille inn live i studio fungerer mye bedre for oss, vi får bedre dynamikk og sound."

Jeg ble fortalt at 'Ründpült' har blitt lagt merke til, og at det blant annet vanker litt husmanskost på en bukett samleskiver i år? Får vi en story på det?

"Vi er allerede på Antichrist metalzine compilation #14, og vi dukker snart opp på The Hills Are Dead Records: The Sound of X (2). Vi avventer også inkludering på Grindcore Worldwide Compilation."

Det er jo ikke direkte lett å turnere for et band uten selskap og/eller midler, men kanskje vanker det noen konserter på folket lell? Søker dere støtte for eksempel? Eller er statlige og kommunale midler noe dere ikke vil benytte dere av?

"Det er ikke lett, men vi liker å spille, så konserter blir det. Så fort vi har ordnet med bassist er vi klar til å spille der folk vil ha oss. Vi har ingen planer om å benytte oss av statlige eller kommunale midler, vi liker å gjøre alt selv. Være uavhengig."

Da anser vi bandet som presentert på Heavymetal.no, så får dere følge opp med nyheter og andre greier når det skjer noe. Tusen takk for at dere tok turen innom 😊.