H Madd

The Black Locust Project

av yngve

Black Locust 20

Kassett- og digital utgivelse er i boks, som består av nytt og gammelt materiale. Duoen som idag utgjør The Black Locust Project kjenner vi godt til, de blir presentert her, samt at jeg (og forhåpentligvis du) får svar på spørsmål og det vi lurer på.

Anmeldelse kommer asap.

Ep-en på Spotify

Siden det ikke florerer med info, begynner vi med å sette spaden i jorda og ønske velkommen til Hmno :). Hvordan er livet?

Kristian: "Takk for det! Det er jo unntakstilstand, på mange måter. Men de siste 8 månedene har jeg hatt tid til å jobbe med egne ting, så musikalsk og kreativt er det gode tider. For meg, i hvert fall."

Hein: "Livet er travelt. Men i disse tider har vi kunnet jobbe med musikk. Det er positivt. Savner konserter, men har samtidig hatt mye tid hjemme til å grave i gamle kasser og hatt litt nostalgitrip med henhold til musikk og slikt."

Og dere to, Hein Frode, som vi kjenner godt til fra Theatre, og Kristian fra The Crest, hvordan er arbeidsfordelingen? 

Kristian: "Arbeidsfordelingen er vel slik at jeg stenger meg inne og lager musikk, også sørger Hein for at det til slutt blir et ferdig «produkt» som folk får høre om, og kan høre på."

The Black Locust Project har vært et studioprosjekt i mange år, og den arbeidsmetoden har liksom satt seg. Da Hein og Marcus kom inn i bildet i 2010 ble dette et band, men vi har aldri vært et sånt band som møtes i lokalet for å jamme frem låter. Hein har en mer profesjonell holdning til det å drive et band, enn det jeg har. Han tar kontakt med folk og sørger for at vi får mikset og mastret og sånt."

Hein: "Kristian har en fantastisk evne til å skrive riff og låter som jeg bare digger. Det funker for meg. Han skriver og jeg trommer. Og jeg gjør litt administrative ting også. Vi har ganske lik musikksmak (spesielt når det gjelder gammel death og thrash metal) så vi blir fort enige om hvordan det bør låte."

På Youtubeklippet til låten 'We Remain Strangers', er det avbildet tre personer … ?

Kristian: "Da det bildet ble tatt var vi en trio med Marcus Granlien på gitar, i tillegg til Hein og meg. Han sluttet i 2013."

Hein: "Kristian og meg trengte mer plass på bildene så lineup-en ble nedskalert :). Neida. Marcus ville bruke mer tid på To Cast A Shadow."

Denne kassetten dere er ute med, den består av eldre demolåter. Er det de originale innspillingene vi hører? Eller har dere spilt inn alle i nyere tid, i en session? Et låter ikke slik til info.

Kristian: "Denne utgivelsen en egentlig en singel, med 5 gamle demoinnspillinger som bonuslåter.

I januar 2020 ble vi kontaktet av et plateselskap som ville gi ut Demo 2012 på CD i litt større skala, men vi kom frem til at det var en dårlig idé å kun gi ut gamle demolåter. Vi satt på masse nytt materiale, og demolåtene var ment å spilles inn på nytt med en annen vokalist, blant annet. 

Det endte med at vi spilte inn låta Ethereal Plague i februar i år, som fikk en vanvittig fet miks av Karl Daniel Lidén. Med demolåtene ble det nok materiale til en EP. Den eldste låta heter Hindenburg og ble spilt inn i 2006, den markerer starten på The Black Locust Project, så når vi først skulle gi ut demoer, måtte den være med. Denne samlingen med låter, med et spenn på 14 år mellom eldste og nyeste innspilling, er en litt utradisjonell debututgivelse, men sånn ble det.

Nå ble det dessverre full stopp med CD-utgivelsen grunnet Covid, og da satt vi der med en master klar til trykking. Funeral Hymns er en kanadisk kassettlabel Hein hadde kontakt med, og de var veldig klare for å gi ut dette. Demoer på kassett var jo det som gjaldt da vi startet å spille i band, så dette er både litt nostalgi og litt humor."

Det foreligger et opplag på 80 kassettkopier, disse begynner å få bein å gå på håper jeg? Og utover det er det kun digital utgave som gjelder?

Kristian: "Ja, vi får håpe at kassettene blir solgt kjapt! Den ser jo smashing ut, og kommer visst med klistremerke og greier :). Det er litt stusselig hvis Funeral Hymns går i minus på dette, så jeg håper folk ikke nøler med å bestille hvis dette høres interessant ut.

Det er kun låta Ethereal Plague som er ute digitalt. De gamle låtene forblir på kassetten inntil videre."

Hein: "Det er ganske smalt og oldschool hvis du kun får låter på kassett :), vi er ikke fremmede for å få ut singelen på vinyl og CD i tillegg, men det er ingen planer om det akkurat nå."

Hva er så planene med dette framover? Vil det være et band/prosjekt som dere vil satse på? 

Kristian: "Vi har materiale til en fullengder, og har folk som er klare for å spille live, så vi kan reagere ganske raskt hvis det rette selskapet kommer på banen. Men så lenge vi står helt på egne bein, vil det begrense seg til en singelutgivelse i året eller noe sånt. Jeg lager riff hele tiden, så for meg er det jevnt aktivitetsnivå og jeg er fornøyd med det. Selv om man selvfølgelig kunne tenkt seg å spre musikken sin mer, er det veldig behagelig å ha full kontroll i alle ledd."

Hein: "Dette er et overskuddsprosjekt som vi begge digger å drive med, men uten noe label eller finansiell oppbacking tar vi det et lite skritt av gangen. Nå går vi for en 2 låts singel neste gang. Jegr veldig lyst å bruke samme folk til innspilling og miks igjen, jeg er veldig fornøyd med resultatet på Ethereal Plague!"

Hva annet har dere av musikalske gjøremål pr i dag? Og hvor havner eventuelt Locust på prioriteringsskalaen?

Kristian: "Jeg spiller i et Motörhead-tributeband som heter The Road Crew. The Black Locust Project er veldig seriøst, på mange måter, så det er digg å ha et annet band i tillegg hvor det er lave skuldre og rock'n roll. Jeg har tid til begge deler. Lars Tolk, vokalist/bassist i The Road Crew har hjulpet til med noe av vokalen på Ethereal Plague, forresten."

Hein: "Locust er mitt eneste band for tiden. Livet krever sitt, så det er ikke alltid like mye anledning til å gjøre musikalske krumspring. Jeg har et postrock-/metalprosjekt på gang med et par kompiser her i Stavanger, men så langt har vi ikke fått til en eneste øving :)."

Disse låtene , hva ligger til grunn av inspirasjon når det gjelder musikk? Jeg vet jo at dere er glade i mørkerock og gothrock, er det dette som også her brukes som grunnmur? 

Kristian: Både Hein og jeg startet med thrash- og deathmetal-band på slutten av åttitallet, før vi etter hvert havnet i band som drev med mer melodiøse gotiske saker. Vi har en ganske bred musikksmak og bruker elementer fra flere sjangere, både bevisst og sikkert ubevisst. Noen beskrev oss som en blanding av 90-talls At The Gates og Red Harvest med post-punk vokal. Jeg kan si meg enig i den beskrivelsen.

Apropos vokalen; Vi brukte mye tid i starten på å lete etter vokalist, men nå har vi for lengst sluttet å lete, og kjører på med min mumling. Vi bruker gjestevokalister hvis vi trenger noe annet. Vi har fått hjelp fra både Lars Tolk, som nevnt, og Tibo (fra Steelburner) i studio" (Steelburner er bandet vår skribent Arni spiller i :) Yj).

Hein: "Jeg føler at det eneste i Locust som kan minne om goth er enkelte stemninger. Det var kanskje mer i starten, nå er det mer death/doom/thrash riffing med doble basstrommer og bånn gass. Det er deilig å spille :). Så grunnmuren i Locust er langt mer metall enn bandene folk kanskje forbinder oss med."

Hva er neste punkt på planen? Er det å lage nytt materiale? Spille live? Samle inn musikere til fullt band?

Hein: "Materialet er skrevet, nå skal vi finpusse på et par låter, for så å spille inn disse forhåpentligvis rundt årsskiftet. Konserter er satt på vent foreløpig til vi har flere låter ute, og Covid tillater folk å samles. Musikere har vi egentlig klare."

Kristian: "Vi håper å få gitt ut 2 nye låter på vinyl på vårparten 2021, og vi skal forsøke å streame eller legge ut en øvings/live-video på YouTube med fullt band. Vi får se hva det blir til."

Man takker og bukker for tiden dere hadde å avse, og skjer det noe oppdaterer dere bare og jeg holder følge. Avsluttende ord og linker er det bare å hive inn her:

"Takk for interessen! Kassetten kan bestilles fra Funeral Hymns Records , sjekk også ut Facebooksiden , og musikken på Spotify, Itunes, Amazon eller Youtube."

Black Locust 20 Kassett