Tonsofrock-2024-heavymetalno-500x80

Timeworn søker meningen med tilværelsen

av yngve

Timeworn 19

"Stilen er tung metal, hvor band som Mastodon og Neurosis ligger i margen. I tillegg synes jeg jeg hører en del Tool i enkelte partier. På en låt som 'Hellwater' drypper det Alice In Chains, så den tunge delen av grungbølgen har nok satt sitt preg, om det ikke er tilfeldigheter da :)." Det der var sakset fra min anmeldelse av skiva, som er fokus i intervjuet her, sammen med tekster, pluss pluss.

Les hele anmeldelsen HER.

Det er rundt fem år siden dere debuterte, og jeg har rett og slett ikke anmeldt de to skivene dere har sluppet til nå. Merkelig. Jeg kjøpte vel den fra 2017 når jeg var innom Arendal og så dere live i fjor vår, da havnet vel den i kjøpebunken og ikke i anmelderstabelen :). Men, velkommen! Så uhøflig av meg å begynne uten på si det. Hvordan er livet? Nytt album og greier.

Oliver: "Livet er bra, kan ikke klage og det nye albumet er vi veldig fornøyde med.

Audun: "Jo takk, livet er slettes ikke dumt."

Timeworn@Facebook

Jeg måtte søke opp den anmeldelse av konserten, og jeg husker en meget sterk konsert, der jeg blant annet skrev: "De spiller en form for core som har mye metal, mye mørk sludge - og band som (eldre) Mastodon, Crowbar og ikke minst Neurosis kom til syne i låtene. I tillegg lukter det litt eldre saker av bandet, av den gode gamle sorten hardcore." Hva gjorde dere etter den gigen? Var dere aktive fram til dette nye albumet så dagens lys? Jeg kan ikke se at jeg har meldt inn noe på dere.

Oliver: "Vi spilte en del rundt i 2017 både i Norge og Europa, men så ble det dessverre stille i 2018 på grunn av et medlemskifte, samt en del personlige ting for flere av medlemmene som gjorde at bandet ble satt litt på sidelinjen. Vi som hadde mulighet brukte da denne tiden til å fullføre Leave The Soul For Now og skrive nytt materiale som vi spilte inn i slutten av fjoråret (2019), og som vi planlegger å slippe i 2020."

Det er notert et par konserter i mars ser jeg:

  • 21. mars: Tønsberg@BaRocken, sammen med You Suffer
  • 28. mars: Trondheim@Fru Lundgreen (+ tba)

Denne nye skiva er en som vokser, den har mange hoder, fra det harde til det tunge og melodiøse, dere trekker inspirasjonen fra ganske mange hold, stemmer ikke det?

Oliver: "Det stemmer, jeg kan ikke svare for alle i bandet, men som primær låtskriver kommer inspirasjonen fra alle slags sjangere og medium. For meg handler det hovedsakelig om å skape stemninger som kan formes til låter."

Audun: "Sier meg enig med Oliver her. For min personlige del handlet det også om å tre litt ut av komfortsonen, og å prøve noe nytt vokalmessig."

Hva er storyen på innspillingen? Hvem, hvor, når, og var resultatet det dere ønsket og hørte for dere? 

Oliver: "Vi spilte inn plata i august 2018 hos Thomas Wang, som jobber ut av Urban Sound Studios i Oslo. De to tidligere platene er spilt inn i Caliban Studios med Ruben Willem bak spakene, som har alltid vært en perifer bidragsyter for bandet. Men vi tenkte at det kunne være lurt å komme oss ut av komfortsonen, så det var på tide med noe nytt.

Resultatet er vi veldig fornøyd med, og det kom så nærme det vi kunne forstille oss når vi skrev og la ned pre-produksjon til plata."

Audun: "Jeg ble med i bandet i oktober 2018, og på det tidspunktet var alt av det instrumentale ferdig innspilt. Vi hadde vel litt i overkant av en måned på oss til å skrive alle tekstene, finne ut av vokallinjer og pre-prodde vokalen før det var inn i studio med bihulebetennelse. Det var en hektisk tid, men vi kom i mål og blei veldig fornøyd med hvordan skiva endte opp."

Må si, imponerende :).

Hva er styrkene til Leave The Soul For Now? Om dere skal selge skiva inn mot noen som ikke kjenner til bandet?

Oliver: "Tja, jeg vil vel si at det sitter mye innsats og tanke bak materiale fra alle musikerne på plata, så det er en plate å sette seg ned og fordøye over tid, og gjerne i sin helhet. Må jo også få si at det er en god del fengende melodier og knallsterke riff."

Audun: "Jeg tror en av de store styrkene til Leave the Soul for Now er at den er veldig mangefasettert og kompleks, samtidig som den nok kan treffe noe hos de aller fleste."

Og hva er forskjellene fra de to tidligere utgivelsene? Hva har dere, som dere føler selv, satt fokus på og utviklet sterkere?

Oliver: "Jeg tror progresjonen fra plate til plate er tydelig, men det er noe som har kommet naturlig. Man blir jo eldre og mer nysgjerrig så man vil jo utvikle uttrykket sitt. Det vi satt konkret fokus på denne gangen var vel melodi, både hos strenginstrumentene og vokalen spesielt.
Vi ville også ha stor lyd over hele spekteret, noe vi også føler at vi fikk til."

Coveret er fett, hvem er kunstneren? Og hva vil dere si med det, eventuelt om det henger tett sammen med tittelen?

Oliver: "Kunstneren bak coveret er Boris Groh. Bassisten vår Nils kom over kunsten hans og syns det var passende, noe vi alle kunne si oss enig i. Vi ga ham frie tøyler, så coveret gjenspeiler ingen konkrete tema fra albumet."

Dere er på norske Loyal Blood Records, det er nytt siden sist? For da var vel Fysisk Format-logoen på skiva? Hvorfor, og hvordan er dere fornøyde med samarbeidet så langt?

Oliver: "Samarbeidet vårt med Fysisk Format tok en naturlig slutt, da vi så etter andre som kunne være interessert i å hjelpe oss, sendte vi plata rundt og endte opp hos Loyal Blood. Samarbeidet der har så langt vært veldig bra."

Hva ligger og lurer på bandets profil, det dere har av agenda? For et band som dette vil jeg tro har tekster og noe som vil promoteres?

Oliver: "Flere av oss har bakgrunn fra politiske hardcore -og pønkband, så i begynnelse ble vi enig om å holde egne meninger utenfor musikken for å kunne skape en større plattform for tekstskriving. Vi har med tiden trukket inn forskjellig aspekter som religion og konsum, men i det store og det hele er det vel basert på forskjellig fiksjon alt fra H.P. Lovecraft (metall-klisje), Batman og en haug med filmreferanser."

Audun: "Vi snakket aldri om å ha noen gjennomgående konseptuell tematikk på Leave the Soul for Now, men man kan vel si at en syltynn rød tråd gjennom albumet er ideen rundt konseptet håp og hvordan mennesker hele tiden har et behov for søken etter noe bedre og opphøyd, som et middel for å finne mening i tilværelsen. Om det så måtte være i form av kjærlighet, religion, penger, sosial status eller materielle ting. Kvasifilosofisk sier du? Damn right!"

Scenen er relativt full av band som ligger i landskapet dere ligger i, hva mener du/dere selv skiller Timeworn ut fra mengden? I Norge er kanskje markedet litt lettere å slåss i, men om man ser utover grensene er det mange om beinet.

Oliver: "Nja, er ikke helt enig der. Mange lander ofte på Mastodon som en sammenligning, men vi har også blitt sammenlignet med andre band vi ikke en gang hører på. Jeg tror vi skiller oss godt ut, men har materiale man kanskje må høre igjen en gang eller to for få hele bildet."

Audun: "Som stor fan av bandet før jeg fikk gleden av å bli med, var vel en av de tingene som slo meg først at det var noe veldig sonisk unorsk over Timeworn. Det er en fin symbiose av bl.a. hardcore, progelementer og sludge, men alltid stas å høre hva folk finner av sammenligninger i musikken vår."

Har medlemsmassen stort sett vært den samme, eller den samme, siden starten?

Oliver: "Fredrik (trommeslager) og jeg er vel de eneste originale medlemmene fra da vi starte opp i 2012/2013. Utskiftningene har vært naturlige hvor mange har gått videre til andre prosjekter, men den lineup-en vi har nå vil jeg personlig si er den mest solide så langt."

Og bandet durer og går på sidelinjen til jobb, familier, utdanning…? Eller er dere all in og puster, blør og skriker Timworn 24/7?

Olive : "Det er hovedsakelig et prosjekt som skal være tilfredsstillende for alle involverte, så vi gjør det så ofte vi kan da alles lidenskap er musikk og det blir tatt på alvor, men det er dessverre ikke noe vi kan leve av, men får vi sjansen så er vi selvfølgelig all in."

Audun: "Jeg tror alle i bandet har et veldig sterkt underliggende behov for å bedrive musikk både kreativt og aktivt. Ingen av oss ville nok nølt om den rette sjansen hadde kommet vår vei."

Takk så det holder, setter stor pris på at dere tar dere tid til å stoppe innom Hmno :). Avsluttende ord, hiv de her, om det er propaganda, ønske om å selge merch, linker til sider, ros og sinne: 

Oliver: "Sjekk oss ut på digitale plattformer som Spotify, Bandcamp (hvor du også kan få kjøpt den nye skiva). Vi er også så aktive som vi kan på Instagram og Facebook, hvor du kan få med det meste og hvor vi speller nå og da. Vi kommer også ut med Leave The Soul For Now på vinyl i slutten vinteren. Kommer litt ny merch også."

Audun: Se mamma! Jeg er på internett!"