Karmøygeddon 23 B

Tonic Breed, minneinstallasjon

av yngve

Thrasherne i Tonic Breed kom ut med sitt nye album på senhøsten i fjor, via det norske selskapet Rob Mules. Nå har den modnet, bandet har fått den litt på avstand, jeg har promotert det jeg har hatt mulighet til, da er det på sin plass å trekke inn bandet for å sjekke litt på det som har vært og hva som skjer. Gitarist og vokalist Patrik er min motpart.

Jeg har fulgt dere helt siden starten, og på mange måter blitt overrasket over at thrashen, som egentlig ikke er helt i min gate (jeg er mer sær 😊), overbeviser etter noen runder. Det er kvalitet, og bra spilt. Hva slags tilbakemeldinger har dere fått på denne nye utgivelsen?

"Mye variert i den gata. Med såpass mye eksperimentering på en nokså kort utgivelse er det klart det vi ikke får gitt et tydelig helhetlig inntrykk på hva som kan bli en fullengder. Vi har noen låter som rører seg i det vi er vant med fra tidligere, samtidig har vi eksperimentert litt. Når man i tillegg får servert coverlåter er det forståelig at det kan bli litt vrient med konklusjoner eller terningkast. Av det jeg har fått med meg virker det som at den har blitt tatt godt imot likevel."

Ep-en har vært ute litt, hvordan synes dere selv den er nå? Når dere har fått den litt på avstand?

"Vi ser tilbake på et produkt som var nytt på veldig mange måter. Vi ga ut en utgivelse med færre spor enn vi vanligvis har gjort. Det er også den første utgivelsen med vår nåværende besetning. Samtidig har vi heller ikke gjort cover-låter i studio tidligere. Dette ble albumet der vi utfordret oss selv på flere områder og Install Memory låter for oss like godt som da vi ga den ut. Tittelsporet var den første singelen ut i forkant av releasedagen."

"Dette er også første gangen vi har gitt ut en utgivelse gjennom et label, annet enn vårt eget. Det var derfor knyttet stor spenning, og forventninger, til et samarbeid med Rob Mules Records."

Rob Mules ja, hvordan er opplevelsen av det samarbeidet så langt?

"Både vi i Tonic Breed og Rob Mules Records hadde nok aller helst sett at vi ga ut et fullt album i vårt første samarbeid. Det ville satt både band og plateselskap i best mulig posisjon rundt utgivelsen og dens potensial. Vi er veldig spente på å se på totalen av samarbeidet når vi ser tilbake på andre halvdel av 2018. Du har jo både intervjuet oss og gitt oss omtaler av det meste vi har gitt ut, Yngve. Hva synes du om Install Memory?"

Anmeldelsen min leses HER .

Jeg bemerket at coveren ikke helt gjorde det for meg, jeg er alltid litt mer keen på eget materiale, spesielt om coverlåten ikke fraviker originalen veldig, som det ikke gjorde her. Hva var grunnen til at dere valgte nettopp Overkill med Lemmy og co?

"Vi har hatt med oss Overkill på scenen en god stund, det er en morsom låt å spille. Vi kjenner den godt og vi synes det var en kul greie å gjøre i studio. Dog var vi alltid klare over at den ikke ville blir utpreget differensiert fra originalen. Det var en morsom greie å gjøre, that’s it.

Dette var første gangen vi har spilt inn coverlåt i studio. Vi har alltid hatt coverlåter som en del av vårt repertoar på våre konserter, men aldri tatt det med som innspilt materiale på en utgivelse. Vi tok utfordringen på strak arm denne gangen da vi konkluderte med at vi ønsket mer enn tre innspilte låter på sluttresultatet. Det er derfor to coverlåter på Install Memory, den andre er Mummy Dust. Vi har alle fått et felles kick for det svenske bandet Ghost. Vi plukket derfor ut en låt vi tenkte vi kunne dra litt mer i vår musikalske retning. Det er ingen tvil om at vi fikk satt et mer personlig preg på Mummy Dust, og det er vi godt fornøyde med."

Hvor aktive er dere for tiden? Jeg har et bilde av at dere ikke er superfryktelig mye ute og farter? Og musikken kommer jo ikke på samlebånd. Er Tonic Breed et av og på-band, at dere kanskje har liv som er ganske pakka som det er? Eller snubler jeg så det ryker her?

"Her snubler du ikke i det hele tatt. Veien til hver enkelt sin yrkeskarrière har tatt mye tid av hverdagen. Vi lager musikk og spiller konserter i det tempoet som er mulig for oss. Vi har aldri vært helt av, og er stolte av å gå inn i vårt 13. strake år som band. 

Låtskriving har en kontinuerlig fremdrift. Musikk og tekstforfatting er alltid en ongoing greie."

Hva slags base for tekster har dere? Er det viktig med tekster? Eller bare et nødvendig onde?

"Jeg husker godt arbeidet med den første skiva vår. Å skrive musikk var da, som i dag, en morsom prosess. Tekster var derimot noe jeg måtte ha oppå vokalmelodiene, og ikke noe jeg synes var moro å produsere. Med åra har tekstforfatting blitt en greie jeg har begynt å få mer sansen for. Det oppleves ikke lenger som et ork

Tematikken har riktignok utviklet seg på siste utgivelse. For å nevne noe går Crypto Knight inn i kryptovaluta-verdenen, mens Don’t Panic! omhandler SpaceX’ Falcon Heavy-oppskytning tidligere i år. Tekstene har også satt fundamentet for hvordan albumcoveret har blitt til."

Coveret og tittelen, hvordan kom dere i mål med denne biten? Og hvordan henger de sammen? Hvem har laget, og eventuelt, hva fikk tegneren av info/pålegg fra dere? Om noe?

"Idé til coverart var gjort i samarbeid av illustratør, Jan Yrlund, og meg selv. Yrlund ble også vurdert til forrige skive, men det var altså først nå vi kontaktet han for å gjøre et samarbeid. Jeg ønsket en illustrasjon som kunne omfavne alle de tre egenproduserte låtene. Primært er det tittelkuttet, Install Memory, som skinner gjennom med tematikken: maskin blir menneske, menneske blir maskin. De to andre låtene ligger inni coveret også, men i en noe mer gjemt innpakning."

Er det greit med pågang fra medier da? Og gjør dere den jobben selv, eller er det Rob Mules som tar seg av alt av promotering, fisking av intervjuer/anmeldelser?

"Plateselskapet har jobbet med mesteparten av intervjuer og omtaler. De har også gjort et promoteringsløp. Personlig greier jeg ikke å slippe den administrative delen helt selv, ei heller promoteringen, da jeg er vant med å gjøre dette på egenhånd fra tidligere plateslipp. Blant annet har vi spilt inn musikkvideo til hver av de fem studioinnspilte låtene på eget initiativ ved hjelp fra Oscar Birk og Per Stranger. Fire videoer er allerede ute. Den siste vil komme om kort tid. Sammen med dette er det gitt ut en haug av promoteringsproduksjoner på ulike digitale flater."

Fortsatt stort med Metallica? 😊 Tenker litt rundt inspirasjonskilder.

"Vi har enda ikke slutta å oppdage ny musikk. Heldigvis. Selv har jeg nylig fått e-post (den alle har fått) fra Spotify om at jeg har lytta mest på Wintersun i 2018. Noen av de andre i Tonic Breed skal på Mark Knopfler-konsert til sommeren. Så vi ligger ikke akkurat låst på noen spesifikke band eller sjangere. Thrashen er alltid moro å gå tilbake til - det er det ingen tvil om."

Hvordan er metalmiljøet der dere holder til da? I Sarpsborg, var det ikke? Såpass levende at det funker å henge og gjøre jobber? Eller må dere ut og bort?

"Tradisjonelt sett er det et godt miljø for denne musikken i Sarpsborg, og mange gode band har holdt på i noen tiår allerede. Det er alltid moro å reise tilbake til gamle trakter, men vi foretrekker å gjøre jobber så spredt vi kan. Det er per i dag ingen av oss som bor i Sarpsborg heller, så det er like naturlig for oss å se til andre spilleplasser. Forrige konsert ble avhold i Varberg, Sverige."

Jeg takker stort for at dere stopper innom, og om dere har noen avsluttende ord, og linker/info til de som vil sjekke dere ut, her er et flott sted å legge igjen slikt på:

"Jeg tror man skal få med seg det meste hvis man besøker hjemmesiden eller Facebooksiden , her oppdateres jevnlig informasjon om ny musikk, konserter og andre nyheter. Vi takker Heavymetal.no for å få litt plass her på siden."

Tonic Breed 18