210525 Heavymetal No Bannerannonse Kg2022 80x500px

Ulcerate "Stare Into Death And Be Still"

av steinar selstø

Ulcerate 20Selskap: Debemur Morti

Release: 24.04.20

Et album fra Ulcerate er alltid verdt noen gjennomhøringer. Det er for øvrig tvingende nødvendig med mange i newzealendernes tilfelle.

Om man ikke er kjent med bandet fra før av, kan det kort nevnes at trioen sysler med kompleks death metal med bøttevis av finesse, og samtidig er musikken innkapslet i en gjennomført bekmørk atmosfære. De låter dog annerledes enn alle disse cavernous death metal-banda som har druknet undergrunnen i en årrekke.

Produksjonen er et vesentlig element i så måte. Den er ikke skitten, snarere ren og med detaljene distinkt tilgjengelig. Lykkes har man så definitivt, for lyden er helt fantastisk! Dette låter så dynamisk og levende, samtidig som tyngden og atmosfæren ivaretas, at det er en nytelse. Spesielt har man truffet godt på gitarlyden. Skal man slenge inn et minus, må det være at det er lesset på i overkant med effekt på vokalen. Det funker, men i lengden blir det for mye av det gode og mer variasjon hadde gjort seg.

Låtene starter rolig før de ganske snart eskaleres instrumentalt mot intense partier der det hele føles som kontrollert kaos. Tempoet er variert. Trommisen jobber særdeles solid i disse heftigste partiene, og riffene er annerledes og skiftes gjerne akkurat tidsnok til at det hele ikke blir masete. At tempoet bare av og til skrus opp til høyt bidrar til å gjøre det hele litt mer tilgjengelig, men det skjer likevel såpass mye, og dette forsterkes av at låtstrukturene ikke er sedvanlig vers/refreng, at det tar tid å få materialet under huden. Investerer man tilstrekkelig tid og tålmodighet kan man bli rikt belønnet. Kreativiteten hva riff og melodilinjer gjelder er imponerende, og det er trailerlass med kule detaljer å oppdage.


Den befinner seg på en del topplister for 2020, denne saken her. Akkurat det er ikke vanskelig å forstå, men for min del er ikke Stare Into Death And Be Still en ren innertier. Når de siste låtene spilles av, er jeg mettet. Så enkelt. Skiva bør for all del sjekkes ut dersom krevende death metal er din greie.

7,5/10

Tracklist:

  1. The Lifeless Advance
  2. Exhale the Ash
  3. Stare into Death and Be Still
  4. There Is No Horizon
  5. Inversion
  6. Visceral Ends
  7. Drawn into the Next Void
  8. Dissolved Orders