Veislakt; energi og melodi

av yngve

Img 4249Veislakt har gjort seg ganske godt bemerket på vestlandet, men også i andre deler av av landet har René lagt igjen vissittkortet sitt, blant annet i den virtuelle redaksjonen til Heavymetal.no. Skive kom for ikke så lenge siden, den og mer tar jeg for meg når hr. Undem stoppet innom.

(Siden René skriver litt dialekt valgte jeg å ikke bruke tid på å konvertere til bokmål, men det flyter greit, og litt sjarm er det jo også :) Yj).

Først, selv om du tidligere har vært innom Heavymetal.no med Prophetic, velkommen med Veislakt :)

"Jo tusen takk for det. Må jo alltids stikke hodet innom. Og all musikk eg lage bære jo preg av heavy metal-elementer. He-he."

Jeg må først påpeke at navnet var litt odd, men når jeg lytter og tygger litt på det, går det egentlig veldig bra - det er et navn som kler musikken. Hva var tanken din på å velge dette? 

"Navnet kom fra den første band lineup-en eg samlet i sammen, der Glenn Asbjørnsen, trommisen i Råstoff, og meg begynte å leke litt med å oversette engelske sangtitler direkte til norsk. Vi var innom f.eks Drept av Døden (Mötörhead-fans tar vel den). Så spurte Glenn meg ka Roadkill blei på norsk, så sei eg Veislakt. "FETT! Det hette me!!" :-).

I og med at all musikken var laget av meg i forkant og underveis, og eg hadde begynt å promotere navnet, så fekk eg beholde det som artistnavn etter folk ikkje hadde tid til å spille i ørten forskjellige band med familier etc."

Img 4170

Disse låtene jeg fikk oversendt fra deg, og som du var så kul å slenge over i fysisk format senere, hvordan kom de til? Var det låter du hadde jobbet med lenge? Som kanskje du hadde flørtet med også i perioden med Prophetic? Eller var det rett og slett en snuoperasjon hvor du plutselig ville lage hard, allsangvennlig monsterpønk?

"Disse låtene begynte eg med mens eg ennå spilte i ProphetiProphetic ved å gå tilbake til røttene mine. E litt gøy å høvle på akkorder og sleppe seg litt løs i forhold til mye riffing å sånn. Men har en del småprogtanker når eg lager låter til Veislakt også, som eg aldri heilt klare å gje slipp på."

Du var alene i bandet lenge, gjorde du alt i forhold til å etablere bandet/prosjektet og innspillingen?

"Eg var greit alene i mesteparten av tiden, og følte kanskje at eg var litt ensom i forhold til at prosjektet hadde livets rett og hvor jeg ville med det. Men holdt beinhardt fast på hvordan det skulle ende opp. Satt hjemme med en 10-år gammel PC og en trial-versjon av Cubase 3.1(!) og skrev låter. Fikk fatt i sponsorer og sparte opp selv til å spille inn og trykke opp. Pakket alle cd-ene sjøl for å spare penger etc. Veldig DIY, men det e jo punk óg. Første musikkvideoen kostet meg 50 kroner å lage for å spare penger, he-he."

Så kom livebiten på plass, Tribute fikk besøk og man fikk se en gjeng som backet deg opp. Hvordan fisket du inn denne banden? Var det gamle bekjente eller ferske fjes og folk som meldte sin interesse?

"Bandet e Subject Delta, lillebroren min Fredrik sitt progmetal-orkester. Flinke folk som faen, unge og sultne på å spille. Noe jeg så på som en nødvendighet, for mange av oss litt eldre i musikkmiljøet blir ofte litt bedagelige eller har andre prioriteter i forholdt til tiden det tar for å drive med musikk, og ting tar ofte litt lengre tid.Var jo kanon at så mange dukket opp, og allsang ifra første låt e ikkje akkurat å forakte."

1554627 659965840719187 7037140640164829548 N

Tekstene er på norsk, var det et absolutt? At det var på moderspråket Veislakt skulle formidle budskapet sitt?

"At tekstene ble på norsk var helst for at eg har jo plent ikkje vært noe vokalist siden eg var 15 år, så for å slippe å tenke på engelskuttalen min og kun konsentrer meg om å få hylt ut den teksten eg meinte passte te den sangen så blei det helst sånn."

Og har du noe budskap? En ting er jo Hommersand, som vel er en hyllest til din hjembygda, men ellers? 

"Budskap e dår nok av, om de e så seriøse e vel en annen ting. Har skreve to sanger om Hommersåk f.eks. Du har Stemmen som handler om å springe Cooper-testen rundt et litt vann nede i Hommersåk-sentrum, og Hommersand som handle litt mer om det stereotypiske synet folk hadde på oss derifra på 80- og 90-tallet. Ellers e det veldig lite politisk, har låter om manien med bruken av skritteller, hvor jævlig irriterende kråker er, og kor godt Coleslaw e te grillmat (dette bler min neste singel i juni, kun digitalt)."

Veislakt@Facebook

Og Veislakts musikk, det er den som ligger ditt hjerte nærmest? Eller leker du fortsatt med disse thrasha greiene Prophetic leverte? Denne moderne formen for thrash?

"Så lenge dår e energi og en finner melodi i det så like eg det. Har låter med Veislakt med mer metalelementer i både gitarspilling og komp, men lydbildet ligger fremdeles i punken. Liker å blande. Har en låt som kommer på fullengderen eg har planer om allerede te neste år som begynner sykt thrash, og bruker breakdowns fremdeles."

Har du opplevd noe boost etter slippet av ep-en? Har du oppnådd noe i form av avtaler eller kontakter som kan hjelpe deg videre?

"Boost har det blitt i forhold til interesser og spillejobber, var egentlig bare meningen med en gig. Men det ble booket litt fler, så skal spille på BryneRock sine to Kickoff´er på Chevys og Ambolten. Pluss avslutter Helgåfestivalen på fredagen. Det bler jo gøy.

Har ikkje prøvd noe spesielt på å gjøre noen avtaler, for eg ønske at det skal være min/vår greie. Har kun gitt en plate til en label og det var CCAP, den ga eg te Tom Brekke for han var der akkurat då, he-he. Ellers så har eg ikkje sendt ut noe, men hvis noen ønsker å kontakte oss, så for guds skyld, e alltid muligt med en dialog."

Og du vil opp og fram? Vil du bli megastjerne? Eller har du det bare veldig kult, og at det ikke er så nøye med hvordan det hele utarter seg? 

"Eg har det veldig gøy akkurat nå. Spilling på Pyro, fler spillejobber, positive anmeldelser, folk du såvidt vet kem e komme opp te deg å skrøyte av platen. E jo ikkje feil, det :-)."

Hva er favoritter fra den norske metal-/hardrock-faunaen? 

"Insense e og blir skamfett, de hadde virkelig fortjent å blitt enda større. Kvelertak har gitt ut to sterke plater. Hold Fast ifra distriktet her ga óg ut en sykt bra EP som ennå snurre og går. Shot at Dawn har et bra utgivelser på underlivet. Kal-El, Alien Ken og Angerman e óg ting som surre å går her i huset."

Og internasjonalt? 

"Machine Head e stort. Iron Maiden, AC/DC, Skid Row, Lamb Of God, Pantera, Bad Religion, Dead Kennedys, Sikth, Therapy?, Foo Fighters osv..."

Hvilke band fra oppveksten eller de du nevnte over førte til at du valgte å dra igang Veislakt?

"Therapy? uten tvil. Troublegum-platen deres var det som virkelig inspirerte min gitarstil, når eg begynte med mer ekstrem-metall senere år, så måtte eg snu om hele gitarstilen min og begynne på nytt. Men de enkle chord-sammenstningene, enkle melodiene om kompromissløse musikken de lagte på den platen, e någe av den en kan kjenne igjen med Veislakt."

En anekdote: Therap? spilte på Quartfestivalen i ett av de første årene, der forlangte trommeslageren et spesifikt sett og pedaler, og gjett hvem som hadde akkurat de pedalene han ville ha? Jupp. Og ja, han fikk låne ;)

Du framstår som veldig selvsikker, veldig brautet og veldig in your face når du promoterer Veislakt. Er det viktig å ikke holde igjen? kjøre på med hud og hår for å matche imaget og musikken?

"Kan jo ikkje promotere noe du ikkje tror på. Selvfølgeligt skrike eg høgt, e då du blir hørt, på både godt og vondt, he-he. Kan ikkje holde igjen, men det har eg aldri gjort heller. Men for å si det sånn, det e ikkje eg som matche musikken. Musikken e meg."

Hvordan er scenen der i vest? Er den like bra som den har vært tidligere?

"Den lever i beste velgående med mye bra band. Får sikker pes hvis eg glemme noen men....Sassy Kraimspri, Moron Police, Alien Ken, Kal-El, Drink Your Poison, The Deviants, Hold Fast, SWMM-Sometimes We Make Music (Terje og Soheil ifra Prophetic), Råstoff, Ninjatriks, Angerman, Sublime Eyes, Subject Delta, ShadowMind osv......"

Jeg vil garantert få medhold fra deg på denne påstanden; Tribute er svært avgjørende for musikkmiljøet i Sandnes og generelt i vest. Og for alle banda som kommer innom og får en smellfet opplevelse på trossa v at det er en liten scene. 

"Det e ikkje kødd en gang. De e syyyykt flinke på bookingen. Eg kunne godt tenkt meg at det kunne kommet mer folk på konsertene de arrangere, og det gjelde meg sjøl óg. For de har roen, og finner mye up-and-coming artister og gamler ringrever til å spille."

Er det andre du vil dra fram lokalt som fortjener å nevnes? Som hjelper enten Veislakt, deg eller musikkscenen generelt?

"Rockeriet i Stavanger og den gjengen der. Det de har fått til når det gjelder øvingslokaler i Stavanger e heilt fantastisk. Var med å bar gips sjøl for å hjelpe opp all utgivelse-styret eg holdt på med. Det gjør en kanonjobb. Og Star-Rogaland har vært veldig flinke til å hjelpe de andre."

Jeg håper du blir megastjerne jeg, og at du er en av de som ikke bare ser seg fram men husker på Heavymetal.no på veien oppover :). Har du noe vettug å si, noen du virkelig ønsker skal gjøre suksess, noen som trenger en oppstrammer? Her er stedet å blåse ut:

"Ønske alle suksess, alle som bruker tid på å skape musikk. Får du det ikkje helt til med første prosjekt prøv med noe nytt så lenge gløden e der. Den bære deg langt fram. Og så håpe eg på at bandene kan bli flinkere til å dra hverandre opp, promotere hverandre, om det bare e på Facebook, Twitter, for det blir husket den gangen dere sjøl trenger hjelp. Ingen står støtt alene."