Karmøygeddon 24

Vivid, et flott konsept (Kristiansand, 20./21.09.19)

av yngve

Dualistic 220219 (1)Denne festivalen er smal, har ord på seg for å være fantastisk i å plukke band og de jeg har snakket med har sagt at på tross av musikksmak er det en opplevelse og mange kanonfete konserter. Man kan ikke få bedre komplimenter. Folk går gjerne på festivaler og ser det trygge og kjente, Vivid stikker en kniv dypt inn i denne materien og tenker nytt, modig og kvalitetssikret. Jeg tok en prat med Timo, primus motor.

Bilde: Dualistic, live@Teateret i Kristiansand i februar i år, foto: yj

Timo: "Først og fremst, takk for at du vil intervjue meg om festivalen, og beklager veldig at denne forsvant helt for meg. Til alle lesere: Forespørselen fra Yngve forsvant fra radaren min :(. Men, her kommer et helt nytt og oppdatert intervju som er skrevet 11 dager før festivalens 5. edisjon."

Arrangementet på Facebook

Jeg er litt fascinert av Vivid, i måten festivalen booker kløktig på kvalitet, men utfordrer folks trang til å se band som gjerne er mer kjente enn det lineupen her er. Det er nok band som er store i sin nisje, sin sjanger, men du ser hva jeg mener?

"Takk for ditt kompliment, Yngve! Jeg prøver å booke å booke etter hva mine ører hører, og hodet tenker er kvalitet. Her må jeg også holde oversikt over å ha et relativt stort variert program. Jeg mener at jeg kan variere enda mer, men fokus er nå å etablere en kvalitativt bra festival med alle sine utfordringer. Jeg håper at folk anerkjenner det, har tålmodighet nok (viktig egenskap innen sjangeren) og ta seg tid til å høre på så mye som mulig. Headliner er viktig og skal trekke, men her gjelder hele opplevelsen :)."

Og hvem er du? Hvordan kom du på dette konseptet? 

"Jeg heter Timo Helmers, jobber som kulissesnekker på Kilden Teater i Kristiansand, er tillitsvalgt og er også bookingansvarlig og deleier på Vaktbua i samme byen. Jeg er født og oppvokst i Tyskland, men kom hit som tømrer for 10 år siden. 

Ideen kom etter at min forrige kjæreste og meg var på en festival i Danmark, hvor vi begge trodde at en festival kan være mye mer, spesielt innen sjanger post-rock/metal. Ideen kom av noen konserter der jeg lukket øyene og så den imaginere filmen foran meg som fortalte meg musikken. Omvendt, tenkte jeg, at kunstnere kan tolke det på sitt vis også og lager kunst til musikken. Festivalen er altså et krysningsted der musikk, visuell kunst og kunst møtes. Heldigvis er festivalgründeren No.2, Idunn Sem, fortsatt med og pitcher ideer :)."

Bilde: Caspian The Samuel Jackson Five - foto: Petter Sandell

Vivid 18 Foto Peter Sandell

Hvor stor er staben? Er du type ildsjel som jobber på årsbasis, og knytter til deg en stab på gjennomføringen?

"Som sagt så er det Idunn Sem som er med meg. Videre har jeg Helge Stewart Bergstad (co-sjef), Alex Dickson (grafisk designer og visuell artist), Jonas Abrahamsson (SoMe ansvarlig) og Kjetil Nordhus med meg. Heldigvis kan jeg bruke meg av kompetansen til Kjetil og Jan K. Transeth underveis også. Jeg gjør meste parten av jobben året rundt, men før og under festivalen har jeg en gjeng gruppeledere med meg som jeg kan stole til 100% på og vet at de få jobben gjort."

Får vi en presentasjon av lineupen? Siden du nok booker band du elsker og har litt meninger på? Kun en liten linje på hvert, slik at folk får et innblikk.

"Innledningsvis: Jeg elsker alle band, derfor booker jeg de ;).

 • 417.3: Fantastisk, undervurdert post-rock fra Russland med gjenkjennelsefaktor. Reiser 50 timer+ for å spille fire låter.
 • Aiming for Enrike: Energisk duo som tweeker ut max av tromme, gitar og pedaler under live-visuals fremført av Vilde Eskedahl.
 • And So I Watch You From Afar: Headliner og fare for godt humør og sing-along til bandets første plata (10 år siden) i helheten. For en avslutning det blir!
 • A Swarm of the Sun: En duo som spiller sjelden live og som ta med seg et helt band. Litt mørkere, men fader: Hør på plata The Woods!
 • Avast: Helgens mørkeste band (black-gaze-ish med post-rock biter) som ga ut Mother Culture som er heeeelt fantastisk! Guttene kommer fra pønken, btw.
 • Dualistic: Doomjazz?! What?! Håper alle fire vegger til Vaktbua blir stående igjen...
 • Indignu: Her snakker vi melankoli med fele som utbryter i maks klimax! Framført med live visuals av Silje Egeland.
 • Long Distance Calling: Alle venner av den proggete-/avantgarde-/metalsiden kommer helt på sine kostnader her.
 • Monograf: Norsk folkemusikk blandet med post-rock. En helt unik sjanger det her!
 • The Seven Mile Journey: Gutta feirer 20-års jubileet med en konsert og det er på VIVID 2019! Classy post-rock, helt konge!
 • Spurv: 3D-konsert på UiA med Kristian Isaksen på laptop. Få plasser, anbefales!

Hvordan er billettsalget/interessen? Ser du for deg at dette blir stinn brakke og full pupp?

"Billettsalget virker bra i forholdet til forrige årene. Intressen for festivalen øker for hvert år og det faktisk verden rundt. Vi tenker på at totalt vil det være rundt 200 mennesker innom når vi inkluderer gjesteliste, frivillige og band."

Bilde: Caspian, foto: Petter Sandell

Vivid 18 Foto Peter Sandell B

Spiller du noe selv? Eventuelt, hva er bakgrunnen for din musikkinteresse?

"Jeg har prøvd meg på gitar noen ganger men måtte gi opp. Som 14-åring begynte gjengen vår å høre på hardcore, så gikk reisen videre gjennom Indierock/Pop/Electro og Britpop hvor jeg oppdaget bandet This Will Destroy You (som de virkelig gjorde) på en slik festival. Har sunket dypere og dypere i sjangeren, og alt det som er rundt (stoner, psychedelic, doom, sludge) men kan også høre på ska, reggae, house, ambient."

Og Aladdin Scene, en fin plass for konserter. Hvordan gjennomfører du? Er det flere band samtidig? Eller slipper vi overlappinger?

"Jeg er så glad for at Aladdin finnes! De liker oss, vi liker de :). Dette er et perfekte stedet for oss. Rød Sal blir omgjort til backstage, Blå Sal er venuen. Vi kjører ca 25 minutter pause slik at alle få med seg alt. På dagtid har vi UiA (Sal 1, K-bygget) og Vaktbua som venue som også blir etterfest på lørdag."

Blir det noen form for merchsalg? Matsalg? 

"Vi står for stort sett alt. Det vil si mat, drikke og merch fra oss og band som spiller. Du kan føle deg hjem hos oss."

Hva skal du selv se? Det bandet/de banda du bare MÅ se? Det er jo en kjensgjerning at de som arrangerer ikke alltid får sett så mye :).

"Siden jeg jobber året rundt med festivalen og stoler til 100% på mine gruppeledere, synes jeg en øl eller fem er helt innafor. Jeg ta den representative rollen under festivalen og ser så mye som jeg kan ved siden av det. Du vet, det er mange å hilse på. Nordic Giants blir en opplevelse rett og slett, men også alt annet blir helt kanon!"

Jeg setter utrolig stor pris på at du tar deg tid til å stoppe innom Heavymetal.no. Jeg er som jeg nevnte opptatt den helga, mulig jeg får tid på fredagen om det klaffer. Om du har noen avsluttende ord, oppfordringer etc, hiv det inn her:

"Jeg takker deg personlig for at du driver med siden og holder den ved like. Jeg tror at mange setter veldig stor pris på det! :)

Om man synes det høres litt interessant ut, sjekk hjemmesiden , der du finner lenker til hvert band. Hvis det er noe: Kjøp deg billett og støtt opp!

En generell oppfordring fra meg er jo alltid: Støtt opp om ditt band, kjøp plata og gå i alle fall på konserter for å støtte om band, utested og din lokal promotør."