Rockman Hm 2024 500x80 Tonsofrock-2024-heavymetalno-500x80

Voivod + Bio-Cancer (Oslo, 20.10.18)

av yngve

Voivod Boris Danielsen 201018 OsloBilder: Boris Danielsen, sjekk flere shots på hans Facebookside , og lik gjerne :)

Fra mine yngre år var Voivod alltid et band jeg likte godt, selv om jeg nok har lagt bak meg en del av de rufsete de punka thrashgnistene som kom på de par første skivene. Kanadierne avsluttet sin turne i Oslo, og det var ikke synlig gjennom hele konserten at dette var tilfelle, selv om vokalist Denis kunne virke litt rocka i formen. Men han leverte!

Jeg klarte ikke å komme meg opp sist de spilte i Oslo, og det var derfor gledelig at alt stemte med jobb og at livet og hverdagen ikke kom i veien. Det ble en tur innom Skien for å besøke min gode venn Espen, som også ble med på konserten. Og det som slo meg var at det var lite kjentfolk å se fra de sørlige breddegrader, eller generelt for den saks skyld. Det var ok med folk, men Voivod er muligens et band som de fleste ikke kjenner til, vet å verdsette, så John Dee's semifulle sal understreker vel det man vet; Voivod er for eliten :). Bandet har aldri vært noe annet enn et småsært progressivt thrashband som leker seg med læreboka til både Pink Floyd og punk, og de har alltid vært et nisjeband.

Konserten var svært bra, noe høy lyd der jeg stod, men jeg har meg selv å skylde for å ikke ha propper i ørene. Lydproduksjonen Voivod fikk var, der jeg stod, veldig bra! Trøkket og tydelige instrumenter i miksen gjorde at låtene fikk en svært bra innpakning. 

De spilte mye fra sitt siste album, The Wake, og det gjorde absolutt ingenting. Det er sjeldent et band opplever slikt, ihvertfall et som har holdt det gående så lenge, at publikum var storfornøyd med overvekt av nytt materiale. De toucha noen av de eldre skivene, til stor begeistring for de av oss som er litt grå i skjegget, men disse ble presentert så bra (de eldre skivene har tidvis en ganske dårlig produksjon), at setlisten egentlig fløt godt sammen til en materie. Til og med bandets selvitulerte låt fra debutskiva var enorm denne kvelden. Den ble en tribute til avdøde Denis (Piggy), som dessverre ble et offer for kreften tilbake i 2005, bare 45 år gammel. 

Trommeslager Michel er en enormt bra trommis, som både har finesse og slagkraft, og særpreg. Han er også, om du ikke visste, det ansvarlig for coverkunst og konseptet bandet lever under. Michel er også den eneste som har holdt stand i besetningen siden starten, som betyr at han har 35 år under beltet som Voivods ryggrad. Det er utrolig at han i en alder av 55 år sitter og slår som et monster til låter som krever både styrke og kløkt. Helt utrolig.

Selv om jeg liker Angel Rat godt, var det mulig The Prow derfra som var låten som falt litt på sidelinja. Ellers slo og sparket de seg gjennom en bra rekke låter hvor alt fra metal, thrash, psych og prog sørget for at publikumet gikk fornøyd derfra. Jeg hadde, ikke si det til noe, en tåre i øyekroken etterpå. Jeg ble rett og slett rørt.

***

Oppvarmingsbandet var hardt, brutalt, litt skeivt, aggressivt, og fryktelig sultne. Metallen de spilte var thrash med stor extrem overvekt.  Medlemmene i Bio-Cancer ga alt, spesielt vokalisten jobbet ræva av seg. Jeg likte ikke vokalen dessverre, det var en svak antydning til grisehyling i extremmvokalen hans. Koringene derimot, de avlastet og gjorde store deler av konserten en tjeneste. 

Låtene framstod som lite strukturerte noen ganger, det virket som en samling ideer og riff som i hovedsak var myntet på å blåse ut hjernemassen til folket. Og de skapte liv, det var en hard kjerne som tok ganske godt av foran scenen, så metallen til grekerne oppnådde noe. Tidvis veldig slitsomt, men jeg ble overrasket over hvor røffe da var, og at vokalisten hadde så mye å gi etter hele 36 konserter som support for Voivod

De hadde en lite snev av supportbandlyd, men etterhvert kom det godt med trøkk ut av anlegget. Trommeslageren kunne med fordel ha fått litt mer å gå på, men på det jevne synes jeg de havnet på godsiden alt i alt når det gjelder lyden. Ihvertfall fra der jeg stod.

Men alt handlet om Voivod denne kvelden. Jeg skjønner at mange ikke synes noe om bandet, det er et spesielt band som både krever sin lytter og er litt aquired taste, men jeg tror at om folk hadde jobbet litt med dette, flere hadde delt min forkjærlighet for Korgüll og hans utslettere. Min teori er at Voivod ikke er et band som har fått fotfeste hos de yngre, når de drar inn stiler og band de skal bruke i brygget sitt, og at det derfor blir et band som er for de få, som jeg elsker :). 

Tusen takk til Andreas@Rockefeller for at Heavymetal.no fikk komme og dekke denne konserten.

Bilder under, Voivod øverst, deretter Bio-Cancer.

Voivod 2 Boris Danielsen 201018 Oslo

Bio Cancer Boris Danielsen 201018 Oslo