Karmøygeddon 24

Mindtech er overalt

av yngve

Mindtech 20 Foto Svein Finneide

Bilde, fotograf: Svein Finneide

Mindtech spiller progressiv metal, med et melodisk snitt, og har nylig levert et bra slipp i form av 'Omnipresence'. Jeg likte godt at de lå der og balanserte mellom det snille og det rå, progressiv metal med en anelse thrashvibb, det er alltid velkomment. Jeg fikk med meg gitarist Thor-Axel, som burde være godt kjent her på Heavymetal.no, og trommeslager Ole, og sammen viklet vi oss inn i noe som resulterte i et informativt intervju.

Mindtech@www

Mindtech, progressiv metal, hvor plasserer du/dere selv bandet? Og om noen vil ha referanser, hva forteller du folk for å forklare hvor Mindtech ligger musikalsk?

Ole: "Jeg pleier pleier å si at vi spiller Heavy Metal."

Thor-Axel: "Melodisk metal, med noen progressive innslag. Synes den båsen er litt trang, og det er vel egentlig ikke vi selv som har gitt oss label som progmetal."

Det er ikke mye jeg har hørt om denne, foruten å finne den litt forkommen i en bunke skiver her, og jeg kan ikke huske at du eller andre i bandet har pushet stort mot meg. Har dere overlatt alt til Gordeon, eller jobber dere selv med å pushe bandet?

Thor-Axel: "Vi har pusha godt på sosiale medier og slikt, men overlatt selve promoen til Gordeon i Berlin denne gangen. Dessverre sammenfalt releasen med med Covidkrisen, og det har nok gjort at livets realiteter har vært viktigere enn ny musikk fra et ukjent band fra Norge..."

Det er en tid siden jeg hørte fra dere, og det har vel skjedd noe i mellomtiden. Hva har dere brukt de siste par, tre årene? Jeg mener Norway Rock 2017 var siste gang vi traff på hverandre.

Ole: "Hovedfokuset har vært å få ferdig den nye skiva og med måten vi jobber på så viser det seg å ta litt tid."

Thor-Axel: "Som Ole sier, og vi har til dels øvd inn mesteparten av materialet FØR vi startet innspillingen denne gangen."

Hvordan var prosessen med innspillingen? Og jobbet dere likt som ved tidligere studiobesøk? Eller prøvde dere ut andre måter å jobbe på?

Ole: "Innspillingen av Omnipresence foregikk på samme måte som for EP’en Edge Of The World. Etter å ha sendt demoer rundt og øvd en del for å teste ut idéer og slikt, ble trommer, gitar og bass spilt inn hver for seg, hjemme hos hvert av medlemmene. Vokalen endte opp med å bli spilt inn i tv-stua til Thor-Axel."

Du husket å slå av Svenske Hollywoodfruer Thor-Axel??

Les anmeldelse HER .

Mindtechs metal er balansert mellom en polert progmetal og en del tyngre partier. Hva ligger til grunn for at dere ikke går all inn en av veiene? Er det kompromiss mellom medlemmene? Eller er det slik du som låtskriver liker det best?

Ole: "Det er ikke så mye planlegging rundt hvilken vei vi skal gå. Vi ender opp med å skrive og spille inn låter som vi selv liker å høre på."

Thor-Axel: "Det er metal, undersjanger er ikke viktig for oss. Vi har hatt fokus på selve låtene. At det blir som det gjør, er jo en sum av medlemmene som har bidratt. Vi har alle forskjellige preferanser, og har fått påvirke i varierende grad fra låt til låt."

Coveret var, hm, merkelig. Hva skal det forestille? Og koblet til tittelen, hva legger man i dette?

Ole: "Akkurat hva coveret skal forestille er åpent for tolkning, det blir et spørsmål om hva du selv ser? All grafikken på coveret er abstrakt men samtidig med en viss symmetri, noe jeg personlig finner ganske vakkert. Koblingen til tittelen, Omnipresence, er langt fra åpenbar, men idéen er at tittel, grafikk og mesteparten av tekstene på skiva skal lede oppmerksomheten mot det som er, var og alltid kommer til å være tilstede, her og nå."

Mindtech 20

Dere valgte fysiske cd-er, som jeg liker godt. Vurderte dere noen gang å kjøre kun digitalt og lp, som mange gjør i dag? 

Thor-Axel: "Ja, altså, vi vurderte vinyl, men det var rett og slett et økonomisk spørsmål. Det er mye dyrere å produsere, og siden vi har gitt ut på eget label, var vi ikke villige til å ta den risken pr nå. Men kan jo hende ting endrer seg, og at det blir aktuelt på et senere tidspunkt."

Og band og artister fyrer av den ene fundingen etter den andre, hvordan var det med økonomi og slikt hos dere? Var det oppe til diskusjon, det å la folk funde og finansiere i forkant?

Thor-Axel: "Tanken er tenkt, men vi er realistiske i forhold hvor mange folk som egentlig har hørt (om) oss. Tror vi er et par steg for langt ned på stigen, til at det hadde gitt resultater."

Hva skjer framover? Ser dere et lys i tunnelen i forbindelse med situasjonen vi har vært i en tid?

Thor-Axel: "Vi sitter litt på gjerdet for å se hva som skjer. Regner ikke med noen gigs i år. Flere av oss som er involvert i andre band også, og det ser ikke lyst ut før neste år, slik jeg ser det."

Og tapte Mindtech noen jobber, var det noe som gikk i vasken av planer?

Ole: "Ja, releasekonserten ble avlyst dagen før pga Korona. Det var …. interessant."

Norge vs utlandet, hvor er markedet for Mindtech? Og eventuelt, hvilke land utmerker seg?

Thor-Axel: "Tja.. Utlandet krever en slags økonomisk investering for å turnere, og i dagens situasjon ser slikt litt mørkt ut for oss. Vi er ganske spredt i alder og livssituasjon, så mye skal stemme om vi skal kline til. Hadde vært gøy da."

Om du fikk en telefon og et band du likte spurte om Mindtech ville bli med på en all expenses paid turne, hvilket band skulle ah vært i den andre enden av samtalen?

Ole: "Metallica."

Thor-Axel: "Ja, eller Iron Maiden. Blir jo ikke større en det."

Og hva hører du/dere på for tiden? Og har det dere lytter på, lar dere inspirerer dere av, endret seg i den senere tid? Nye impulser, eller er det de sedvanlige?

Ole: "I det siste har det vært en blanding av ambient og extrem-metal. Extrem-metallen er mye fordi det er så mange utrolig flinke trommeslagere i den kategorien og det er alltid moro og sjekke det ut."

Thor-Axel: "Får fot av litt mer moderne metal om dagen, Jinjer, Bleed From Within og slikt. Er egentlig litt lei mye av det gamle, og høre mye mindre på musikk enn tidligere (begynner å bli gammal)."

Takk som juling, alltid hyggelig å ha dere på besøk :). Avslutt gjerne med noen ord, oppfordringer, merchpushing: 

Thor-Axel: "Takk selv, Yngve. Setter pris på tiden din, og du gjør en enorm jobb med å pushe musikken vi digger, og alle band som sårt trenger omtale. Ønsker man å støtte bandet vårt, er det fysiske eksemplarer å få kjøpt av samtlige utgivelser på vår webside ."