Dienamic, Arctic Death Thrash

av yngve

10506990 765161836867297 770665488804141900 ONordlendingene i Dienamic imponerte med sin harde groovemetal, for albumet 'Afterlife' var absolutt en kraftplugg. Jeg skrev blant annet at "...grunnmuren er tuftet på eldre karer, og hvor huset har fått et funkispreg", det betyr at det er et band som respekterer både nytt og gammel, og fusjonerer. Dessverre har dette intervjuet blitt liggende litt, men det er like aktuelt ennå, skiva er like bra.

Les hele anmeldelsen HER .

Hepp, og velkommen til Heavymetal.no! Står bra til der oppe, i motsatt ende av Norge?

"Hei Yngve. Joda her oppe går det så det suser. Det er masse som skjer for tiden, konserter, bandet skal flytte og turne rett rundt hjørnet."

Jeg jobber alltid offline og i skrivende stund har jeg ikke gjort research, så vi kjører helt på scratch. Hvem er dere? Får vi en kjapp innføring i oppstart, medlemmer og utgivelser?

"Dienamic ble startet opp i 2010 av Stein-Odin Johannessen og Gustav Lindquist. Bandet har en forkjærlighet for amerikansk 80- og 90-talls thrash- og groovemetall, og baserer musikken på den følelsen som vi får av å høre på våre inspirasjoner. Det er ikke dermed sagt at det er rein thrashmetall som kommer ut av studioet.

Etter å ha gått gjennom mølla noen ganger med musikere, har vi nå funnet en lineup som virkelig brenner for det samme og deler drømmen om å turnere verden. På vokal har vi Gustav Lindquist (Gus), Stein-Odin Johannessen (Odin) på gitar, Eiving Killie (Killie) også gitar, Sebastian Jacobsson (Seb) på trommer og Kenneth Iversen Muotkajærvi (Kenny) på bass.

Første ep-en (Dienamic) ble gitt ut 2010, som en rein hand to hand-promo. Surfing The Apocalypse kom ut som debutalbum i 2012, og i april 2015 ble bandets andre fullengder, Afterlife, lansert i Europa. Albumet ble også sluppet i Japan 3. september.

Det går unna til tider, men som oftest er det kontrollert thrash det dreier seg om. Hvordan liker dere selv best bli "forklart"? 

"Vi har ikke store mengder energi satt av til dette temaet, for det er ikke lett å sette en label på noe som ikke er bare en sjanger. Vi lar musikken ta oss dit den tar oss, uten at vi dytter i oss store mengde LSD med vilje for å lage hva som helst. Det er og blir metall i all sin prakt, det er rammene, og det vil alltid være en dose thrash til stede uansett hvor fucked up ting måtte bli. 

Nå for tiden er det Arctic Death Thrash som beskriver oss best. Det burde vel egentlig stått arctic melodic groove death thrash metall eller noe sånt, men du ser, det blir bare lengre og lengre for hvert år, he-he..."

Siden metallen til Dienamic er variert, bør den appellere til et bredt publikum. Opplever dere dette selv? Og hva er tilbakemeldingene fra folket så langt? Og hva sier mediene? Har dere samlet mange gode anmeldelser?

11817155 966982206685258 4841151497803519826 N"Ja, absolutt, det er mange rare folk som har funnet noe dem liker, vi blir stadig overrasket. Det er meget gode tilbakemeldinger, og vanskelig å trekke ut noen gjengangere. Mediene ser ut til å ta godt i mot dette albumet. Det er hat/elsk forhold til Afterlife sammenlignet med Surfing, men nitti prosent mener dette er i toppen av skalaen deres. Vi er veldig fornøyd, overrasket over anmeldelsene og hvor høy score media har gitt."

Jeg må vel si at jeg har litt fordommer, for det er ikke hverdagskost at et slikt sprekt moderne thrashband kommer fra Norge, og ikke fra Tromsø ihvertfall. Er det et miljø for slik metal der oppe? Eller er dere alene om å henge i denne metalsjangeren?

"Det tar vi som et kompliment. Det er et veldig bredt miljø i Tromsø, Djent, Black Metal, Death Metall, Hardcore og Doom gutta. Vi er nok alene om denne sjangeren her i nord."

Det er tegn til tyngde også, på et par av låtene er det relativt malende og tungt det som presenteres. Var det å ikke falle i et spor viktig for dere? Falt det naturlig eller var det noe dere bevisst jobbet med? Det å ha låter lokalisert i forskjellig tempo og sound?

"Vi ønsket å levere en variert pakke, vi jobbet bevist mot å bygge albumet slik.  Men det skal også sies at mye av det ble naturlig ettersom materialet kom naturlig. Under skriveprosessen kunne det i tre måneder komme bare speed riffs, før det havnet i et helt annet modus, derav kom b.l.a. The End og You Still Walk."

Dienamic@Facebook

Hva slags band henter dere inspirasjon fra?

"Vi hører på så mye forskjellig musikk, så den listen blir for lang å slitsom. Inspirasjonene kommer fra all over the place. Vi kommer sikkert til å nevne noe mer konkret senere tenker jeg."

Dienamic, hva ligger bak navnevalget? 

"På fest, trenger jeg å si mer? He-he. Jeg skal utdype litt. Navnet ble en realitet når evnen til å slå på tv-en ikke lenger var til stede. Vi hadde rotet oss inn på plasser hvor kun en edru mannsperson før en viktig fotballkamp skal være. Det var da en i bandet brøt ut: "Dynamic med Die kan jo være et kult band navn!" Det ble stående dynamic på skjermen til sistemann lå i vater. Ideen ble veldig irriterende etterhvert, når vi la merke til hvor mye det ordet ble brukt av folk for å beskrive balanse, harmoni og sammenheng i musikk. Da blei det bestemt Dienamic. We have a evil plan with this."

Og coveret til 'Afterlife', hva vil dere si med det? Henger det noe budskap på den knaggen? 

"Absolutt, det er en fortsettelse fra Surfing The Apocalypse. Der mye handler om oss som rævkjører planeten vår, og der det er et økende fokus på penger og grådighet som toppes med den da store snakkisen om verdens undergang året 2012. Vi ønsket å håne temaet litt med den tittelen. Afterlife viser Guds hånd som forsøker å hjelpe menneskeheten, men kommer ikke langt før de forgiftede omgivelsene tærer på. Ble ikke verden sprengt i filler i 2012 så klarer vi helt fint å drite i vårt eget matfat."

11990495 984599714923507 160402662438273459 NEr dere unge/eldre? Hva slags musikalsk oppvekst hadde dere? Noe av det musikalske her vitner jo om at enkelte klassiske thrashere har vært i spilleren :). Slayer kanskje?

"Vi er fra 25-31 år. Slayer, Metallica, Pantera, Gojira, Slipknot, Machine Head, Deep Purple, AC/DC og Foo Fighters er noen av bandene vi har hatt surrende på øret siden vi var små.

Alt fra trommespilling og korsang i en alder av 8, til djent og brutal dødsmetall i nyere tid har gitt oss mye."

Hva slags utfordringer møter dere, om noen, i å være bosatt i nord? Det er jo en kjent sak at mange band turnerer i sør og har grense rett over Trondheim. Dette er selvsagt basert på midler og logistikk. Fungerer det slik motsatt også? At det er dyrt og tungvint å komme seg ut av sin landsdel? 

"Logistikk og økonomisk problemer er en av grunnene til at Dienamic flyttet til Gøteborg i november 2015. Tromsø er en liten by, så det er naturlig for oss å flytte nå, for å bygge og utvikle nettverket vårt, samt at vi alle liker sol og sommer litt mer en vinter og mørketid. Selv om det har sin sjarm med midnattsol og nordnorsk natur.

Life goes on and so does the music."

Utover Norge har det vært noe spilling, får vi en liten greie på hva dere har gjort så langt? Utenlands? 

"6 konserter i Japan 2013, med Nightrage, The Faceless og Psycroptic (+ 4 gigs 2015), 16 konserter i Sentral og Øst-Europa 2014 og 2015. 2014 ga oss muligheten til å varme opp for selveste Sepultura i Beograd, Serbia.

Selfølgelig masse lokale konserter, Alta og Trondheim er de eneste plassene i Norge vi har spilt utenfor Tromsø. Det blir mer Norge fremover.

Samlet  har vi spilt i underkant av 70 konserter siden vi startet i 2010."

Hvor spilte dere inn skiva? Og produsent etc? Jeg fikk kun filer og besitter ikke detaljene ;)

  • Skiva ble spilt inn på Lydproduksjon i Tromsø og Casa del Odin.
  • Albumet er produsert av Yngvar Mehus og Dienamic.
  • Mix og master er gjort av Yngvar Mehus, Gutterommet Studios.

Har medlemmene fortid i andre band? Spiller kanskje noen av dere i andre band samtidig? 

"Seb og Kenny har siden de startet med musikk spilt i Tromsø-bandet Inside I. Killie har koset seg med rock i The Almighty Thunderpantz i flere år."

Skiva er ute, er det fullt fokus på denne nå? Eller plotter dere allerede ideer i musikkbanken til neste utgivelse? Det er jo forskjellige måter å jobbe på, noen har maks kraft på det som skjer her og nå, utnytter skiva som er ute, mens andre multitasker og fikser å simultant henge med i promoteringen av aktuelle skiver og se framover, planlegge neste move.

"Vi planlegger alltid minimum ett år frem i tid. Så ja, vi har begynt med låter og ideer til neste skive, multitasking er noe vi er kjent med. De første 6 månedene etter vi var ferdig i studio, ble automatisk dedikert til promo- og turnevirksomhet, som igjen gjør at man får litt fri og hvile med tanke på musikkskriving. 

Sommeren og høsten 2016 er det planlagt en lenger turne rundt om i Europa. Norge, Sverige, Finland og Danmark blir nok å få med seg noen Dienamic-konserter før den tid."

Jeg takker og bukker masse for at dere ville henge her på Heavymetal.no, det setter jeg utrolig stor pris på! Jeg ønsker dere lykke til, og tipser om at det som skjer med bandet gjerne kommer mot meg for formidling. Har dere noen ord helt på tampen, være det seg hat, elsk, skjenn, ros; 

"Tusen takk for at du ønsket å snakke med oss, det setter vi veldig stor pris på.

Jeg vil bare ønske alle leserne og nye fans velkommen til vår litt tilbakestående familie. Downs to earth-nordlendinger skal ta dere med på en reise som garantert havner i ruiner, men det kommer til å bli gøy så lenge det varer. Kanskje vi lykkes på veien. Vi har 30 år på oss, vi må da få til noe på den tiden. Vi er de folkene som har valgt livet som musikere fremfor noe annet, briste eller bære. Dienamic er kommet for å bli og vil alltids være et liveband.

Med oss er det alltids en overaskelse på lur. Heng med oss, bli boysvoiced med Arctic Death Thrash. Play it fucking lound!"