Karmøygeddon 24 Tonsofrock-2024-heavymetalno-500x80

Akhlys "The Dreaming I"

av rune stordahl

A2465820193 10Selskap: Debemur Morti

Release: 10.04.2015

Fan av Bestia Arcana og Nightbringer? Sjekk ut Akhlys!

Det tok noen runder før The Dreaming I egentlig åpnet dørene inn til sitt drømmende jeg, og hvis det ikke var for den klare linken til Nightbringer, hadde skiva neppe blitt jobbet like iherdig med. Nå, etter x antall lyttinger, vil jeg hevde at låtmaterialet er helt på høyde med det beste han (Naas Alcameth) har gjort i hovedbandet sitt.

Hvis bandreferansene ikke sier deg noe, dreier altså Akhlys seg om intens og horror-aktig Black Metal med et rimelig kompakt sound. Og ikke kompakt som i «innestengt», men mer som en massiv knyttneve rett i trynet. Musikken fremstår både potent og suggererende, og det er nok takket være god produksjon og mastering at låtskrivingen kommer til sin rett. Jeg kan vanskelig høre at denne skiva hadde passet en mer nekro tilnærming, for å si det sånn.

De lyse tremolomelodiene er noe Akhlys har til felles med Nighbringer. Det er kanskje ikke så rart, siden det er samme låtskriver hos begge bandene. De setter definitivt sitt særpreg på musikken, og i det store hele kommer jeg ikke på mange band som opererer i et like lyst melodiregister som Akhlys (og Nightbringer). Og iallfall ikke som får det til å låte like grimt og svart som dem. Det eneste band jeg i skrivende (og lyttende) stund innimellom får assossiasjoner til er skiva The Red Jewel, som norsk Tartaros ga ut rundt årtusenskiftet. Men ta den referansen for hva den er; en assossiasjon, ikke en musikalsk indikator på om du blir å like The Dreaming I eller ei.

Det momentet som jeg er litt frem og tilbake på, er de partiene med Dark Ambient. De er for så vidt plassert på de rette stedene og gir pustepause mellom slagene, men ved aktiv og konsentrert lytting varer de for lenge. Isolert sett er det ingenting galt med dem, og jeg liker den mørke og dunkle stemningen de maner fram, samtidig som de gir musikkens inntreden en eksplosjonsartet effekt. Så her er det ambivalente synspunkter ute og går. Være likevel klar over at de legger beslag på cirka 12 av totalt 45 minutt.

Akhlys@Facebook

Ei gjennomført og godt komponert skive, hvor visjonen til Naas Alcameth om å sette lyd til sine mareritt må sies å være vellykket.

8/10

Tracklist:

  1. Breath and Levitation
  2. Tides of Oneiric Darkness
  3. Consummation
  4. The Dreaming Eye
  5. Into the Indigo Abyss