Karmøygeddon 23 B

Tore Moren + Exorcism

av yngve

475 B4404 Redigera 2Tore, en av supergitaristene i den harde delen av musikkscene her hjemme, har joinet doombandet Exorcism. Jeg tok en prat med ham, litt for å finne ut hvorfor og hvordan, men også litt rundt fyren ellers. Denne karen spiller bokstavelig talt på mange strenger, og det meste han gjør bærer preg av stilen han har klart å fange som sin.

De to bildene av Tore er knipset av Niri Paalgard/Paalgard Photo.

Halla, og velkommen til Heavymetal.no :). Livet er bra?

"Hallå! Her er ting veldig bra om dagen. Mye spelling og forberedelser til nye eventyr."

Og nyheten på at du nå er gitarist i Exorcism er fokuset, derfor åpner jeg like godt med å spørre hvordan denne jobben kom på plass:

"De hadde med seg, Joe Stump, en amerikansk gitarist, i begynnelsen, men de ville ha et tyngre sound på gitarsida. Jeg spelte med bassisten, Nic Angileri, i Jorn, og når jeg slutta der ble han med i soloprosjektet mitt. Når vokalisten i Exorcism, Csaba Zvekan, fikk vite at Nic og jeg er gode kompiser, tok det ikke lang tid før jeg fikk en telefon, og etter det gikk det ganske fort."

Og har du noe forhold til bandet fra før? Exorcism er jo ikke et band med veldig mange år på baken, men kanskje du hadde hørt om de fra før?

"Jeg har ikke noe spesielt forhold til bandet fra før, annet enn at jeg har fulgt med på hva Nic holder på med der ute i verden, og Exorcism er ett av de prosjektene han har vist meg som sitter godt i øra mine."

Dette er doom, med hovedvekt på klassisk metal og tyngde. Jeg vet jo godt hvor glad du er i denne formen for metal, Sabbath etc., men har du noen gang gjort noe lignende?

"Det nærmeste jeg kan komme av egne ting er nok den andre Carnivora-skiva Re-Incarnal, som jeg ga ut i 2006. Ellers er nok War Pigs, et Black Sabbath-tribute prosjekt jeg var med og starta på ´90-tallet en gang, det nærmeste."

Exorcism Band 2016

Og er dette musikk du måtte tilvenne deg litt? Eller flettet du deg automatisk inn og at alt bare funka fra første tone?

"Det her er en sjanger jeg fikk inn med morsmelka for å si det sånn, så det har ikke tatt lang tid å bli en naturlig del av pakka og soundet – og gitarsoundet og spellestilen min er årsaken til at de ville ha akkurat meg til å ta over etter Joe, som er en mye mer neo-klassisk-inspirert shredgitarist. Mye fjortendedeler der, for å si det sånn."

Du er soloartist og har gjort utrolig mye med mange i årenes løp. Hva er den største forskjellen med å være med i dette bandet så langt? Er det forskjeller på hvem som bestemmer, hvem som lager, hvor mye du har å si, hva du får av plass etc.? Er det mer et band enn at du er en hired gun?

Exorcism@Facebook

"Det er nok lett å tillegge seg en del særheter når man jobber som soloartist og detaljstyrer alt fra komposisjon til innspillinger og logistikk i forhold til reising og inngåelse av avtaler med forskjellige aktører. Men i Exorcism er alle med på like vilkår – både musikalsk og praktisk. Alle idéer og forslag blir tatt opp i fellesskap og vurdert i fellesskap. Så dette er i aller høyeste grad et band. Det har jeg savna på mange måter – at alle drar i samme retning."

Fett, godt å høre :). Og nå foreligger det snart en reutgivelse av debutskiva, som du skal være med å promotere. Føles det rart å kjøre releasekonserter og å turnere på et album som du ikke har hatt noe å gjøre med?

"Det kunne det lett ha gjort, og jeg er glad du spør. Når jeg satt meg ned og hørte på låtene den første kvelden, for å bli kjent med materialet, var jeg usikker på om jeg var riktig mann for jobben, med tanke på hvordan gitaren på skiva låter. Da jeg ga den tilbakemeldinga fikk jeg klar beskjed om at de vil ha mitt sound og min signatur på framføringa live, så det Joe har gjort der skal jeg bare se bort fra. Da var saken avgjort for meg – bare å kline til!"

Og når forventer du at din gitar og ditt talent blir å høre på en innspilling? Foreligger det planer om et nytt album? Eller skal bandet bruke dette nyslippet litt først?

"Nå gjør vi først unna en miniturné i Belgia og Nederland i slutten av mai, hvor vi kommer til å slippe noen liveopptak etter hvert. Umiddelbart etter det reiser vi til Sveits for å gjøre demoer på materiale til ny skive som etter planen kommer ut før jul. Vi har allerede utvekslet idéer og begynt å skrive, og det virker som vi har en veldig kul greie på gang her."

Jeg har i det siste hørt en del på de to soloskivene du har ute, jobber du med flere?

"Jeg jobber alltid med nye låter i hjemmestudioet mitt, og har masse både ferdig og uferdig materiale liggende. Noe av det kommer jeg til å gi ut under eget navn, og noe blir sendt videre til andre artister. Jeg skriver låter i flere sjangere, så det er ikke alt som passer inn i mitt eget konsept, og noe av det blir selvfølgelig kassert under prosessen hvis det ikke holder mål."

Og jeg har surfet litt og prøvd å finne litt info på denne siste, 'My Way Or The Highway', det er ikke en utgivelse som er lett å få fatt i fysisk? Er det digitalt som gjelder om man skal lytte til solostuntene dine?

"Soloskivene mine er tilgjengelig på noen digitale plattformer, og de kan også kjøpes fysisk på konserter eller gjennom artistsiden min på Facebook."

475 B4404 Redigera 2Da vet dere det folkens, støtt opp! Sjekk Facebook-siden HER .

Utover Exorcism og sologreier, er det andre saker du jobber med?

"I 2015 var jeg med som gitarist i Tindrum og med Dag Ingebrigtsen. Hvis det blir anledning, kommer jeg til å gjøre noen jobber med dem framover. Jeg er også i gang med et nytt samarbeid med John Macaluso, og en vokalist, men der kan jeg ikke røpe noen detaljer ennå. Akkurat nå er det Exorcism som har hovedfokus."

Og av de prosjektene, samarbeidspartnerne eller banda du har jobbet med fram til nå, hvem ville du ha blitt mest happy over hadde ringt og ønsket deg tilbake?

"Av alle de tinga jeg har jobba med må det nok være Carnivora. Vi har beholdt kontakten opp gjennom åra, så det er ikke helt utenkelig at det kan skje noe der en gang i framtida."

Kult, har begge skivene ennå, pluss en sak du sendte meg for mange år siden, hjemmebrent (det nærmeste jeg kommer til alkohol :)), mulig stappe de i spilleren og sjekke hvordan de har holdt seg.

Jeg følger greit med på mye av det du gjør, og vit at av alle de gitaristene som har hatt soloer på konserter, er du en av de som makter å tenke så kult at det er like underholdende (nesten) som å se hele bandet spille en låt.