Karmøygeddon 24 Tonsofrock-2024-heavymetalno-500x80

Kraterfestivalen 2015

av yngve

Krater A3 Black WebDet er kun kort tid til den extreme festivalen Krater fyrer av i Oslo, vi snakker to dager med relativt smale band, og vi snakker om band hvor jeg tipper de som kommer allerede har kjennskap til lineup-en. Nisjefestivaler kaller vi det, og det er det absolutt plass til i arrangementsjungelen i Norge. Jeg fikk fatt i Andreas Tylden for å få besvart noen spørsmål, og som vanlig prøver jeg å opplyse og informere, og satser på at dere som leser får fatt i alt dere trenger av opplysninger.

Først, jeg hadde en nyhet nettopp, der finner du lineup og diverse, klikk HER .

Så over til Tylden og Krater. Krater 2015 er ikke langt unna, er alt på stell, alt er under kontroll?

"Det meste begynner å falle på plass nå. Hittil er det ganske rolig, men tipper pulsen vil stige betraktelig dagene før festivalstart."

Vulkan Arena, det er en passe stor plass for et slikt arrangement? Er baktanken å skape en litt mindre ramme enn det folk kanskje vanligvis forbinder med dagens festivaler?

"Vi skal bruke den minste scenen – klubbscenen – med en kapasitet på drøye 300 personer, og føler det er helt riktig med hva vi ønsker å være; En slags intim storbyfestival, om du vil, inspirert av modeller som har vokst seg stor i Europa de senere år. Her slipper du megastor infrastruktur, telt, gjørme, stekene sol og/eller styrtregn og pisslunken øl i plastkrus."

Og om det skulle bli utsolgt og vokse, at forespørselen øker etter årets happening, vil dere vurdere å vokse? Eller er grunnmuren å skape noe med tak? Å gjøre det litt snevert/eksklusivt?

"Jeg tror vi i første omgang skal se etter endt festival hvordan ting går, men har allerede begynt å snakke om Krater i 2016. Å vokse oss store er en interessant tanke, men på ingen måte et ønske eller mål per nå. Vi ser ingen vits i å konkurrere med de større festivalene er til lands, som eksempelvis Inferno, Karmøygeddon og Tons of Rock, som allerede har solid grobunn som store kommersielle aktører. Men vi ser at det er et marked for mindre arrangement siktet inn mot et spesifikt publikum og en spesiell type band som kanskje ikke ville blitt booket til landet ellers. Man kan kanskje kalle det snevert med tenker heller at Krater skal være et alternativ tilbud til de som er opptatt av undergrunnsmusikk. Ekslusivt? Tsja, kanskje. I et så mettet marked som vi har nå er det desto viktigere med nisjeprofil enn alle-skal-med-tankegang."

Lineupen vitner om at de som kjøper billetter nok vet hva de går til, var det noe som lå til grunn under planleggingen? At dere ønsker et publikum som allerede kjenner artistene? Antikommersielt med andre ord, en opplevelse for kjennere.

"Antikommersielt er nok litt vel strengt. Vi vil heller si undergrunnsmetal med bredt nedslagsfelt; for her finner du både doom, black, death- og heavy metal. Et slags premiss og utgangspunkt fra vår side, som nevnt over, har vært og er å booke inn band som ikke har spilt i Norge før (i alle fall ikke fryktelig ofte) og/eller band som ikke har innpass andre steder. Jeg tenker at vi er mer i tråd med vår storebror Beyond The Gates som har funnet en nisje som fungerer veldig bra. De fleste vet nok hva de går til, men vi håper også å tiltrekke oss folk som vil oppdage nye (gamle) band og ta en god fest med likesinnede. Forhåpentligvis vil det varierte programmet også gjenspeile publikum."

449870Og er det noen band du personlig er svært happy med å kunne presentere? Og var noen av banda vanskelige å overtale eller få spikret avtaler med?

"Vi er stolte av alle banda, egentlig. Men det er ikke å legge skjul på at vi er veldig stolte av legendariske Nocturnus som aldri før har spilt i Skandinavia. Og de to minst kjente banda på plakaten, norske Nachash og Black Magic. Førstnevnte gjør sin aller første jobb mens Black Magic gjør en one-off-konsert. Veldig gøy at det kommer tilreisende fra flere europeiske land kun for å se disse to."

Dette er en ekstremfestival, er det behov for det i Oslo? Eller i Norge? Mulig tidspunktet er genialt, for det skjer jo ikke voldsomt mye av festivalgreier i oktober :).

"Absolutt. Og det er derfor vi valgte å videreføre Krater (samme navn – nye folk i kulissene) i 2015. Nå krasjer riktignok Krater med både Blekk Metal i Bergen og Black Flames Of Blasphemy i Helsinki, men har såpass tro på oss selv og arrangementet at det er plass til alle tre."

Og hvordan er forholdene internt? Fungerer det med staben som den er? Eller ser dere behovet for å kanskje i år, eller eventuelt til neste år, å øke bemanningen?

"Vi er strålende fornøyd med gruppa, som består av erfarne folk med god fartstid på flere områder. Vi alle har kjent hverandre lenge og drar hele lasset sammen, så kunne egentlig ikke vært bedre."

Jeg ser at det begynner å minke på billettene, det må være en herlig greie :). Nå er kanskje ikke Krater nødvendigvis en festival som vektlegger å selge hauger av billetter og bruker bøtter av penger på promotering, men å ihvertfall kunne gå i null, det må jo være fett. Er dere et arrangement som lever fra år til år? At om det går ræva i år, det snubler i det neste? Eller ser dere langt og takler om det blir røde tall av og til?

"Å tjene penger er på ingen måte en motivasjon for å gjøre Krater. Men, det er jo selvsagt veldig viktig og hyggelig å selge billetter slik at vi får betalt banda og regninger.

Det er viktig for oss å ha en DIY-tilnærming til prosjektet fordi dette er band og en festivaltype vi selv ville gått på. Vi gjør ikke dette for å tjene penger. For som Kent McClard en gang sa: For The kids? Hell, we ARE the kids."

Jeg ser en økning i folks vilje til å gå på liveeventer, både Blastfest, Tons og Karmøygeddon, Inferno og uten at jeg helt har oversikt der, Beyond The Gates, viser til bra eller veldig bra oppmøte. Du som spiller selv, og booker/arrangerer, har du også en tilsvarende feel? Og hva tror du eventuelt dette skyldes?

"Tilbudet i Norge har de siste årene blitt meget bra. Kanskje for bra. Ikke bare innen metall, men konserttilbud generelt. Ganske ironisk egentlig, og et merkelig paradoks. Det har blitt et luksusprobem fordi det rett og slett ikke er nok publikum til å dekke alle fronter, arenaer og tilbud. På den positive siden er denne skyhøye konkurransen med på å rekruttere nye folk til metal og dets respektive scener og instanser. Et sunnhetstegn fremfor noe annet, egentlig."

Arrangementet på Facebook

Da sier Heavymetal.no lykke til med avviklingen av Kraterfestivalen 2015, og åpner opp for noen ord helt på tampen, om du har oppfordringer eller andre ting å dele :)

"Takk for intervjuet og støtt opp undergrunnen. Metal or no metal at all! Håper vi sees 13. -14. November."