Karmøygeddon 24 Paradogmata Ad Hmno 500x80

Enslaved + Ghaal's Wyrd + Vreid (Hamar, 15.11.18)

av yngve
Enslaved 151118 Hamar Edea A. Wang (2)

Tekst: Halvor Myklebust.

Foto: Edea A. Wang

Bilde: Enslaved

En kveld midt i november var det for en sjelden gangs skyld en metalkonsert her på Hamar jeg kunne og ville dra på. Jeg er veldig kresen, eventuelt kvalitetsbevisst - kommer an på øynene som ser, si! Beyond The Gates-festivalen (i Bergen) hadde samlet tre norske ekstremmetalband som skulle reise rundt i Norge, og heldige Hamar og Gregers var en av de utvalgte byene.

Første band ut var Vreid, som jeg fortsatt (over 14 år senere) gjør at jeg savner Windir. Vreid har jo en litt annerledes tilnærming til de, og dessverre får de ikke helt med seg publikum denne kvelden. Flere oppfordringer fra vokalisten var fånyttes, og det kan jo godt skyldes at de begynte såpass tidlig som klokken 20. Selv har jeg sett de kun en gang tidligere, på Hamar det også, som oppvarming for Enslaved i 2004.

Høydepunktet for undertegnede var da de dro i gang Windir-klassikeren Journey To The End fra skiva 1184. Ble både tårevått og en god del ståpels på denne karen. Etter låta var spilt sendte bassist Jarle Kvåle en hilsen til Valfar - Terje Bakken - geniet i Windir, som brått ble revet bort på grunn av hypotermi i 2004 i en alder av bare 25 år. Uansett syns jeg Vreid kan være litt kjedelig, men det er jo fordi jeg fortsatt sammenligner de med Windir siden flere i Vreid spilte i nettopp Windir i noen år. Jeg prøver å legge det fra meg, men jeg klarer ikke.

Gaahl 151118 Hamar Edea A. Wang (1)Neste band ut var Gaahl's Wyrd (bilde), bestående av frontmann Gaahl (kjent fra Gorgoroth, Trelldom, God Seed osv.), og han har virkelig et godt band i ryggen. Jeg kan ikke si at jeg kjente igjen noen av de, muligens på grunn av liksminken, bortsett fra bassist Frode Kilvik som jeg har sett tidligere med Kraków (Kevin Kvåle er trommis ihvertfall, kjent fra Horizon Ablaze og tidligere Harm, sykt flink trommeslager!! Yj).  Uansett var og ble jo dette som et best of-set å regne, da de spilte låter fra banda som Gaahl tidligere har vært involvert i. For meg personlig var nok høydepunktet da de spilte Incipit Satan fra Gorgoroth-skiva med samme navn. Selv skulle jeg gjerne ha ønsket flere låter fra den skiva. Flere jeg snakket med etter konserten, også de som var der som ikke nødvendigvis er så opptatt av black metal (men likevel var der), trakk fram denne konserten som høydepunktet

Så var det Enslaved sin tur! Et band jeg før denne kvelden hadde sett 12 ganger tidligere, og faktisk 4 av de på Hamar. Mer enn noe lokalt band her i byen. Tro det eller ei! 😉.

Siden sist jeg så de, som var under Beyond The Gates i fjor, har Iver Sandøy blitt permanent trommis. Og han kan da virkelig spille. Han er mildt sagt ingen dårlig erstatter for Cato Bekkevold som valgte å gi seg i bandet for å fokusere på farsrollen.

Til tonene fra intromusikken til skiva Frost entret bandet scenen en etter en før de dro i gang med Loke fra samme skive. Det skal sies at bandet spilte denne skiva i sin helhet under Beyond The Gates i august, så det var ikke et unaturlig valg å begynne på denne måten. I forkant hadde de sagt at de skulle spille mye gammelt, men det ble tid til en låt fra den nyeste skiva - som kom ifjor - og tittelsporet fra Ruun som kom i 2006. 

En låt jeg alltid har ønsket meg fra Enslaved når jeg har sett de live, er Havenless fra Below The Lights. Det er en låt som har lenge har betydd mye for meg, og jeg har håpet og håpet hver eneste gang. Men denne kvelden så skjedde det endelig! Den er så mektig, så massiv, så suggerende, så melodisk- slik jeg liker Enslaved aller best.

Da klokka slo 23:45 (sånn ca.), var bandet omsider ferdige, og jeg må jeg si jeg er fornøyd med kvelden. Noe jeg fikk inntrykk av at andre også var, håper også bandene var det. Det var ikke fullt hus denne kvelden på Hamar - som hadde vært rundt 400 - men det kan nok være fordi det var en torsdag, og ikke en veldig god konsertdag.

Bilder under: Vreid og Ghaals Wyrd 

Vreid 151118 Hamar Edea A. Wang (1)Gaahl 151118 Hamar Edea A. Wang (2)